Basler Jugend Plattform'unun (Basel Gençlik Platformu) düzenlediği, "Diril Ey Müslüman Gençlik" etkinliğine konuşmacı olarak davet edilen Esenyurt Büyük Osmanlı Camii imamı Yasin Gündoğdu, ziyaret sırasında edindiği izlenimleri İLKHA’ya anlattı.
“Gençlerin tutumuna hayran kaldım”
Gündoğdu, “Avrupa’daki gençlerin birbirlerine karşı tutumuna, birbirlerine karşı el birliğine hayran kaldım” dedi.
Trabzon'un Of ilçesinde doğduğunu ve yaklaşık 22 yıldır din görevlisi olarak İslam'ı anlatmaya gayret ettiğini, bu çerçevede yurtdışında talep olması durumunda yardımcı olmaya çalıştığını belirten Gündoğdu, “Avrupa’da gördüğüm şu; Gençlerin birbirlerine karşı tutumuna, birbirlerine karşı el birliğine hayran kaldım. Gerçekten Türkiye’de hasret olduğumuz bu birliği burada görüyorsun. Hele hele burada bulunmamıza vesile olan gençlerin oluşturduğu platform çok önemli. İslam dünyasının hasret kaldığı bir platform. Tarikattır, mezheptir, meşreptir, hangi cemaat ve cemiyetten olursa olsun, gençler kabuklarını kırmış hep bir araya gelebilmişler. Elhamdülillah güzel bir tablo oluşturmuşlar. Aslında yaptıklarının ufak bir şey olduğunu zannediyorlar ama, İslam adına çok önemli bir adım atmışlar.” şeklindekonuştu.
“Hasret kaldığımız bir tablo”
Gördüğü tablodan etkilendiğini söyleyen Gündoğdu, “Bizim hasret kaldığımız bir tablo bu. Bu tabloyu Avrupa’nın çeşitli yerlerinde gördüm. Fransa’da da görmüştüm. Orada da bu birlik var. Yani eskiden olan ayrılık, tefrika, mabet babında, ‘senin, benim’ meselelerini aşmışlar Elhamdülillah. Bu iyi, çünkü etraf Müslüman olmayanlarla dolu. Sığınacak dalın, beraber ortak değeri paylaşacağı insanlar yok etrafında. Dolayısıyla bunlar mecburen birbirine bağlanmışlar. Bu bağlılıklarını neyle sürdürecekleri de önemli” dedi.
“Maalesef bazı gençler asimile olmuşlar”
Davet edildiğinde severek geldiğini aktaran Yasin Gündoğdu, olumlu izlenimlerinin yanı sıra olumsuz bazı izlenimlerinin de olduğunu belirterek, “Maalesef bazı gençler asimile olmuşlar. Çoğu Türkçeyi unutmuş ve iki dilli konuşuyor. Burada doğduklarından şartlar onları bu hale getirmiş olabilir ama, sonuçta bunlar Türk anne babaların evlatları. Ebeveynlerin çocuklarıya evde ana dilleriyle konuşmalarında yarar var.” önerisinde bulundu.
“Günahlar noktasında Türkiye’nin Avrupa’dan farkı yok”
Son olarak gençlere günahlardan korunmanın yollarına dair tavsiyelerde bulunan Gündoğdu, “İçinde bulunduğumuz zaman zor bir zaman, bu bir gerçek. İletişimin adeta gömleğin cebinde taşındığı bir asırda yaşıyoruz. Bir anda birçok günaha da girebilirsin, sevap da kazanabilirsin… İnsanlar günümüz imkanlarını kullanarak milyarlarca sevap kazanma imkanına sahip. Dolayısıyla Canab-ı Allah’ın gençleri içinde bulundukları şartlara göre değerlendireceğini ümit ediyoruz. Günahların kolay işlenmesi noktasında Türkiye’nin Avrupa’dan pek bir farkı yok. Dünyanın her tarafı global bir köy olmuş. Bizler günahlardan arınabilmek adına, yaptığımızın günah olduğunu bilmemiz lazım. Bu çok önemli, yaptığımızın günah olduğunu bilirsek, pişman olup tövbe edersek ümit ediyorum Rabbimiz bu günahları af eder. Zor bir zaman…” diye konuştu. (Basri Özmen – İLKHA)