Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan, Gaziantep’te öğrenci taşımacılığı yapmak isteyen sürücü ve firmaların çok detaylı incelemeler dâhilinde yapılan denetim ve eğitimler sonucu öğrenci taşımacılığını yapabildiğini söyledi.
Servis sürücülerine yönelik Türkiye genelinde ilk defa Gaziantep’te uygulanan bir eğitim verdiklerini belirten Özcan, sürücülerin bu eğitime katılımının mecburi olduğunu ve bu eğitimlere katılmayan ve sertifika almayan sürücülerin öğrenci servisinde sürücülük yapamadığını kaydetti.
Öğrenci servisi taşımacılığı ile ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan, 2015-2016 eğitim öğretim yılı içerisinde öğrenci servis ücretlerinde artış yapmadıklarını söyledi.
Servis ücretlerine zam yapılmadı
Büyükşehir Belediyesi ile aldıkları bir karar ile 2015-2016 eğitim öğretim yılında öğrenci taşıma servislerinin geçen seneki tarife ile yapılacağına karar verdiklerini belirten Özcan, “UKOME’nin genel kurul toplantısında yapılan değerlendirme sonucunda, çocuklarını zor şartlarda okula gönderen ailelerin ödeme dengesinin göz önünde bulundurduklarını belirtti.
Tek tip kıyafet zorunluluğu
2015-2016 eğitim öğretim yılı içerisinde öğrenci servis ücretlerinde artış yapılmadığını belirten Özcan, ayrıca bu yıl servis sürücülerine tek tip kıyafet zorunluluğu getirdiklerini söyledi.
Yeni eğitim-öğretim yılının tüm öğrencilere, öğretmenlere ve velilere hayırlı uğurlu olmasını dileyen Özcan, “İnşallah Allah kazasız ve belasız bir eğitim-öğretim sezonu olmasını nasip eder. Bu yıl geçen yıllardan farklı olarak Gaziantep Servisçiler Odası olarak uyguladığımız tek tip kıyafetlerimiz oldu. UKOME’den almış olduğumuz karar ile bu yıl tüm servis sürücülerimiz tek tip kıyafet giyecekler.” dedi.
Sertifika almayan ve alamayan sürücüler öğrenci servisi sürücülüğü yapamıyorlar
Gaziantep’te servis sürücülerinin 11 ana başlıkta eğitim aldıklarını belirten Özcan, “Türkiye genelinde ilk defa Gaziantep’te uygulanan ve Gaziantep Üniversitesi’nden almış olduğumuz bir eğitim sertifikamız var. Diğer illerde de bu eğitim seminerleri var. Ama Gaziantep’te de sürücülerimizin bu eğitime katılımı mecburidir. Bu eğitimlere katılmayan, sertifika almayan ve alamayan sürücüler, öğrenci servisi sürücülüğü yapamıyorlar. Sürücülerimiz bu eğitim içerisinde çocuk psikolojisinden tutun, ergenlik psikolojisi, ilk yardım gibi 11 ana başlıkta eğitim aldılar. Bu eğitimde sürücülerimiz için çok yayarlı oldu. Gaziantep’te olan bin 300 tane öğrenci servisinin sürücüsü bu sertifikayı aldılar.” ifadelerini kullandı.
Geçen yılki fiyatlarımız geçerlidir
Bu yıl Gaziantep’te çocuklarını zor şartlarda okula gönderen ailelerin ödeme dengesinin göz önünde bulundurduklarını belirten Özcan, bundan dolayı servis ücretlerine zam yapmadıklarını dile getirerek, “Yine bu yıl büyükşehir belediyemiz ile görüşerek bir zam talebimiz olmuştu. Fakat alınan kararla ödeme güçlüğü çeken ailelerin Gaziantep’te çok olduğundan dolayı bu yıl zam yapılmadı. Biz de anlayışla karşıladık. Bu yıl servis ödemelerine zam yapmadık. Geçen yılki fiyatlarımız geçerlidir.” bilgisini verdi.
Biz öğrenci servisleri canların canını taşıyoruz
Servisçiler olarak eğitimin önemli bir halkası olduklarına dikkat çeken Özcan, öğrenci velilerine seslenerek, “Bizim velilerimizden bir istirhamımız var. Mutlaka servis sürücülerini tanısınlar. Çünkü bizler servisçiler olarak canların canını taşıyoruz. Bizler normal bir taşımacılık yapmıyoruz. Diğer araçlar can taşıyor fakat biz öğrenci servisleri canların canını taşıyoruz. Bizim için en önemli olan varlıklarımız çocuklarımızdır. Ailelerin çocuklarını teslim ettikleri servis sürücülerini tanısınlar. Onlarla tanışsınlar, numaralarını alsınlar, araç uygun mu değil mi kontrol etsinler. Şoför arkadaşımızın tutumu ve davranışı nasıl, bunu takip eden velilerimiz var. Fakat çok az sayıda diyebileceğimiz kadar var.” diye konuştu.
Öğrenci servisçiliğinin çok önem isteyen bir taşımacılık olduğunun altını çizen Özcan, “Tabi bu noktada bizlerde özel olarak sürücülerimizi denetliyoruz. Savcılıktan, ikametgâh bilgileri ve ehliyet puanına kadar her türlü kontrol yapılıyor. Daha sonra sürücüler özel izin belgesi alabiliyor. Hatta sürücülerimizin GBT’sinde bile bir sıkıntı varsa o kişi servis sürücüsü olamıyor. Çünkü öğrenci servisçiliği çok önem isteyen bir taşımacılıktır. Bu önemin farkındayız. Yine bu yıl 26 yaş mecburiyeti var. Ehliyette tecrübelik artırıldı. B sınıf ehliyet 7 yıl E sınıf ehliyet 5 yıl oldu. Bu da bizim çocuklarımıza verdiğimiz önemi gösteriyor.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)