Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) heyecanı yaşandı. Sınav çıkışı öğrenciler tarafından YGS'de dağıtılan kalem, silgi ve kalemtıraşlar Adıyaman’ın Samsat ilçesinde yaşanan depremde okulları zarar gören öğrenciler için toplandı.
Gaziantep’te YGS’ye giren öğrenciler sınavda ter dökerken, aileleri de dışarıda çocuklarının sınavda başarılı olması için dua etti. Aileler çocuklarının yıl boyunca sınava çalıştığını ve çocuklarının başarılı olmalarını dilediklerini söyledi.
Üniversiteye girişte birinci aşama olan ve saat 10.00'da başlayan YGS sona erdi. Türkiye genelinde 2 milyon 265 bin 902 öğrencinin üniversite hayalini gerçekleştirmek için girdiği sınavda adaylar sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testinden soruları cevaplandırdı.
Tek oturumda yapılan sınava adaylar, 09.45’ten sonra gelenler alınmadı. Adaylara 160 soru için 160 dakika süre verilirken, sınava girişte sıkı güvenlik önlemleri alındı. Girişte adaylar kimlik ve güvenlik kontrollerinin ardından sınava girecekleri salona giriş yaptı.
Öğrenci yakınları çocukları için dua ederken, kimi öğrencilerin annesi, kimi öğrencilerinde hem annesi hem de babası çocuklarının sınav heyecanına ortak oldular. Çocuklarından çok kendilerinin heyecanlı olduğunu belirten aileler, çocuklarının sınavı kazanmasını temenni ettiler.
YGS'ye girecek öğrenciler, aileleriyle girecekleri sınav yerlerinde bir saat önce hazır oldular. Öğrenciler sınava alınırken ailelerde okul önlerinde Kur’an-ı Kerim okuyup dualar ettiler. Sınav nedeniyle velilerin ve öğrencilerin heyecanlı olduğu gözlemlendi.
Adıyaman’ın Samsat ilçesinde yaşanan depremde okulları zarar gören öğrenciler için sınav çıkışı kalem, silgi ve kalemtraşları topladıklarını aktaran Şahinbey Anadolu Lisesi öğrencilerinden Ali Özçelik , projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Sınavının çok güzel geçtiğini belirten öğrencilerden Mehmet Yıldırım, "En hayırlısı ne ise inşallah öyle olmasını istiyorum. Bütün arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Sınav güzel geçti. ÖSYM bizi bu sene de yine sorularla çok zorladı. Ama buna da çok şükür. Soruları elimden geldiği kadar hepsini çözmeye çalıştım." ifadelerini kullandı.
Sınavdan hayırlı bir sonuç beklediğini ifade eden İlknur Bilge ise, "Sınavım çok güzel geçti. Sorular öyle zor değildi. Sorular benim için çok basit geçti. Güzel bir puan almayı bekliyorum. Sorular da normaldi." diye belirtti.
Sınava giren çocuğunu bekleyen öğrenci velilerinden Ali Kılıç, YGS sınavının kaldırılmasını isteyerek, şöyle konuştu:
"YGS’nin kaldırılması, her öğrencinin aldığı puana göre istediği üniversiteye girmesini istiyoruz. Bu sınav hem öğrenciye hem de veliye bir zulüm. Liseden aldığı puana göre bir üniversiteye girsin. Bu sınavın kaldırılmasını istiyoruz. Sadece lisede aldığı puan yeterlidir."
Okulların ikamet ettikleri mahallelerden uzak olmasından şikayetçi olan bir diğer öğrenci velisi Fatih Girişken de, "Okulu bulmakta zorluk çekiyoruz. Gidip gelme sorunumuz var. Sınav okulu aynı mahallede olsa bir sıkıntı olmaz. Oğlum belediyenin dershanesine gitti. Oğlum, sınava çok iyi hazırlandı. Bütün öğrencilerin kazanmasını istiyoruz. Hepsinin inşallah emekleri boşa gitmez." temennisinde bulundu.
Sınavı dakikalarla kaçıran öğrencilerin alınmamasına tepki gösteren Gülay Kılıç da, "Sınav 10.00’da başladı. Geçen yıla göre 15 dakika geriye aldılar. Çocuklarımız hep dışarıda kaldı. Sınava gelenler geri dönüp gitti. Yazık oldu. Bir sene boyunca bu çocuklar emek veriyorlar. 15-20 dakika süreyi uzatsalar ne olur? Çocuklar hep ağlaya ağlaya tekrar gitti. Bir sene boyunca emek veriyor. Çocukları dershaneye gönderiyoruz. Ne sıkıntılarla okutuyoruz. Çocuklar saat 10.00’da içeriye girmesi gerekirken 15 dakika önceden sınava alınmadılar. Okula gelirken otobüs bulamadım. Taksi tutup öyle geldim. Son dakikada yetiştim." diye konuştu.
Çocuklarına destek olmak için eşi birlikte gelen Sait-Meryem çifti ise, "Sabırla çocuklarımızın sınavdan çıkmalarını bekliyoruz. İnşallah iyi bir yere gelirler diye ümit ediyoruz. Umarız çok iyi bir sınav verirler. Oğlum sınava bayağı iyi hazırlandı. İyi bir puan almalarını bekliyoruz. Biz de onlar kadar heyecanlıyız. Destek olalım diye çocuklarla birlikte geldik. İnşallah iyi bir yere gelirler. Bütün öğrencilerin kazanmasını istiyorum. Bütün çocuklarımıza başarılar diliyorum." şeklinde konuştular.
Öte yandan, YGS'ye giren öğrenciler ve aileleri için sınavların yapıldığı okulların önüne stant kurularak çay ve su ikramı yapıldı. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)