Öğrenciler mutlu olmayacakları bölümleri yazıp üniversitelere gelmektedir

​MEB'in yeni eğitim sitemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan eğitimci Mehmet Şah Gültekin, öğrencilerin üniversite sınavındaki sıkıntılarına dikkat çekti.

Millî Eğitim Bakanlığının hazırlamış olduğu eğitim taslağını değerlendiren Siirt Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Mehmet Şah Gültekin, üniversiteye giriş sınavlarının da değişmesi gerektiğini belirtti.

MEB'in yeni eğitim taslağıyla ilgili öğrenciye ve öğrenmeye yönelik güzel bir müfredatın hazırlandığını belirten Gültekin, ara tatillerle öğrencilerin biraz daha motive olacağını, tatillerin faydalı olacağını ifade etti.

Gültekin, "MEB’in açıklamış olduğu müfredat sisteminde katıldığım ve doğru bulduğum yönleri var. Çünkü geçmiş dönemde uygulanan müfredata yönelik ciddi eleştiriler bunuyordu fakat şu anda uygulamaya geçecek olan sistemde MEB bu eleştirileri dikkate almış öğrenciye ve öğrenmeye yönelik güzel bir müfredat uygulayacağının duyurusunda bulundu. Daha önceki müfredatta MEB bünyesindeki öğrenciler çok uzun yaz tatillerinde okul disiplin ve formatından dışarıya çıkmaktaydılar. Bu nedenle uzun yaz tatilleri yerine yaz tatillerini ara ara dönemlere yaymak sureti ile öğrencileri okuldan uzaklaştırmadan uygulanacak bu sistem öğrencilere büyük bir fayda sağlayacaktır. Nitekim eskiden eğitme 3 ay ara vermesi nedeni ile öğrencileri eğitim ve öğretim disiplininden uzaklaştırıyordu." ifadelerini kullandı.

"Öğrenciler mutlu olmayacakları bölümleri yazıp üniversitelere gelmektedir"

Üniversite sınavına hazırlanan öğrencelerin çektikleri sıkıntıyı dile getirmenin faydalı olacağına dikkat çeken Gültekin, üniversiteye giriş sistemini değişmesi gerektiği ve çözüm önerilerini şu şekilde anlattı:

"Örneğin, şu anda ki YKS sisteminde yılda bir defa TYT ve AYT sınavına girmek sureti ile öğrenciler, hazırlanmış oldukları sınavın neticesini almaktadırlar. Oysa bir yıl hazırlık sürecinin sonunda girmiş oldukları sınavda yaşayacakları muhtemel bir başarısızlıkta bir yıl daha hazırlanamam endişesi, aile, çevre, toplum baskısı ile arzu etmedikleri, hiç hoşlarına gitmeyen ve mutlu olmayacakları bölümleri yazıp üniversitelere gelmektedirler. Bu şekilde de üniversitelerde mutsuz bireyler ortaya çıkmaktadır. İşte zaten ben bu bölümü istemiyordum, bir yıl daha hazırlanamam diye yazdım ama bir daha sınava hazırlanacağım gibi sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu öğrenciler hem kazandıkları üniversiteye uyum sağlayamıyor hem de YKS sınavına düzgün bir şekilde hazırlanamadıkları için arzu etmedikleri ve beğenmedikleri bölümü yazmak zorunda kalıyorlar. Bu nedenle öğrencilerin istemedikleri bölümde okuma zorunluluğu oluşuyor. Bunun yerine sınavın yılda bir defa yapılması yerine 4 ayda bir yılda 3 defa yapılmasını öneriyorum ve şu şekelde yapılması gerektiğini düşünüyorum."

"Öğrenci istemediği bölümü okumak zorunda kalmayacak"

Gültekin, "Öğrenci, 4 ay sıkı ve disiplinli bir şekilde sınava hazırlanacak. 4 ayın sonunda girdiği sınavda muhtemel bir başarı sağladığında üniversite tercihini yapıp kazandığı okula hemen kaydını yapabilecek. Ola ki başarısız olması durumunda ise istemediği bölümü yazmak zorunda kalmayacak çünkü 4 ay sonra başka bir sınav olacağı için o sınava hazırlanacak. Bu şekelde yılda 3 defa ÖSS sınavı yapılmış olacak.  Ve öğrenci istemediği bölümü okumak zorunda kalmayacaktır." ifadelerini kullandı.

"Öğrenciler merdiven altı dershanelere muhtaç kalmayacak"

Üniversite sınavının 4 ayda bir yapılması durumunda öğrencilerin zaman kaygısı olmadan ilk girdikleri sınavı kazanmasalar bile ikinci sınavda istedikleri bölümü tercih edeceklerini kaydeden Gültekin, son olarak şunları söyledi:

"Örneğin 12’nci sınıfta okuyan bir öğrenci ilk 4 ayın sonunda girmiş olduğu sınavı başarıyla tamamladı ve tercih yaptı, tercihi neticesinde bir bölümü yazdı ve kazandı. 4 ayın sonunda istediği bölümü kazandığı takdirde okul yönetimi tarafından lise diploması teslim edilecek ve kaydını yapabilecek. Yani 12’nci sınıfı 4 ay okumuş olacak. Başarısız olması durumunda ise tekrar sınava girmek istiyorsa veya tercih edeceği puanı alamaması durumda 4 ay sonra ki sınavda başarılı olursa diplomasını alıp üniversiteye kaydını yaptırabilecek. Dolayısı ile 12’nci sınıf tamamen sınava hazırlıktan oluşacak. İlk 3 yıl 9.10.11’nci sınıfta sınava yönelik müfredat öğrenciye verilecek ve 12'nci sınıflar sınava hazırlık sınıfı olacak. Bu şekilde öğrenciler dışarda merdiven altı diye tabir edilen dershanelere muhtaç kalmayacak. Bu şekilde öğrenciler üniversitelere istedikleri bölümü yazmış olarak gidecekler. Bunu neticesinde mutlu bireyler oluşacak ve öğrenciler girdikleri bölünün tam donanımlı bir bireyi olarak mezun olacak şekilde kendilerini geliştirecekler."

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siirt Haberleri

Çemêkarê Yaylası'nda karakovan bal hasadı yapıldı
Umut Kervanı lösemili çocuğun hayalini gerçekleştirdi
Siirt'te kronik yara ve diyabetik ayak bakım polikliniği hizmete girdi
Suriye uyruklu 2 PKK elemanı yakalandı
Siirt'te "Emniyet Kemeri Uygulaması" gerçekleştirildi