​Öğrenciler YKS’ye nasıl bakıyor

​Bu yıl ilki gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili görüşlerini paylaşan adaylar, sürekli değişen sınav sistemine karşı olduklarını söylediler.

Öğrenciler, YGS-LYS sınav sisteminden Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sistemine geçişe nasıl bakıyor? Nasıl değerlendiriyor? Öğrencilerin YKS ilgili kaygıları nelerdir? Adaylar, bu ve buna benzer sorularla yeni sınav sistemiyle ilgili görüşlerini İLKHA’ya anlattı.

YKS sistemini olumlu ancak her seferinde değişen sınav sistemine karşı olduklarını belirten adaylar, “Üniversiteye giriş sınavlarının her sene değişmesi öğrenciler de psikolojik olarak bir çöküntüye neden oluyor.” diye belirttiler.

İkinci kez sınava gireceğini söyleyen Abdurrahim Gündüz, “Çalıştım, çabaladım, emek harcadım. Arkadaşlarımla beraber çalışmam güzel oldu. Dershaneye de gittim, burada da verimli bir süreç oldu. Yaklaşık 8 aydır sınava çalışıyorum.” dedi.

YKS sistemine geçişi değerlendiren Gündüz, “YKS sistemine geçişe olumlu bakıyorum. Çünkü geçen sene YGS ‘de sorular 160 iken, bu sene ilk oturum 120 soruya indi ve süre sıkıntısı da yok. Süre 135 dakika. Soru başına daha fazla dakika düşüyor.” diye konuştu.

YKS ilgili herhangi bir kaygısının olmadığını belirten Gündüz, “Sınavın bu sene daha iyi geçeceğini düşünüyorum. Bu sene seçimden dolayı sınav biraz ertelendi; ama bunu olumlu bir şekilde değerlendirmek gerekir. Çünkü bir hafta daha ileriye kaydırıldı. Bir hafta daha çalışmamıza vesile oldu.” ifadelerini kullandı.

Her seferinde sınav sistemin değişmemesi gerektiğine de işaret eden Gündüz, şöyle devam etti: “Üniversiteye giriş sınavlarının her sene değişmesi belki öğrenciler de psikolojik olarak bir çöküntüye neden oluyor. Ama yine de biz bunu avantaja çevirmeliyiz.”

“Bu sınav sistemini daha iyi buluyoruz”

Yoğun bir şekilde 9 ay boyunca sınava hazırlandığını aktaran Nurullah Kızmaz, “Geçen yıl istediğim sonucu elde edemedim, bu yüzden ikinci kez sınava gireceğim. Bu sene inşallah daha güzel bir sonuç elde edeceğim ve üniversiteye yerleşmeyi düşünüyorum. Yaklaşık 9 aydır çalışıyorum. Yoğun tempolu bir çalışma içerisindeydim. Sabırla, planlı ve programlı bir şekilde çalıştım.” açıklamasında bulundu.

YGS-LYS sınav sisteminden YKS sistemine geçişi değerlendiren Kızmaz, “Soru sayısı biraz daha azaldı, süre de arttı. Daha olumlu oldu. Eskiden YGS-LYS arasında 3 aylık bir süre vardı, artık ard arda iki günde yapılıyor. Daha güzel oldu. Bu sınav sistemini daha iyi buluyoruz. YKS ile ilgili biraz zaman problemi var. Soruları yetiştirememe sorunu var. 9 ay çalışıyoruz ve iki saatte sınavı bitirme stresini yaşıyoruz. Az da olsa aile baskısı var. Genel olarak bu kaygılarım var.” şeklinde konuştu.

“Sürekli sınav sisteminin değişmesi uygun değil”

Sınav sisteminin değişmesine karşı olduğunu kaydeden Kızmaz, şunları söyledi: “İkide bir sınav sistemi değişiyor. Bundan dolayı öğrencilerin çalışma düzeni allak bulak oluyor. Sürekli sınav sisteminin değişmesiyle olumsuz yönde etkileniyoruz. Sürekli değişmesi uygun değildir.”

“Her seferinde değişen sınav sistemine olumlu bakmıyoruz”

Düzenli bir şekilde sınava çalıştığını dile getiren Abdullah Börü, “9 aylık zorlu bir periyottan geçtim. Sabırlı ve istikrarlı, çok çalışmadan düzenli bir şekilde sınava hazırlandım. Sınavımızın güzel geçmesini umuyorum. İkinci defadır sınava gireceğim. Çok çalıştığım için bu sene üniversiteye yerleşeceğimi ümit ediyorum.” dedi.

Bu sene ilk defa yapılacak yeni sınav sistemiyle ilgili görüşlerini paylaşan Börü, şunları söyledi:

“Yeni bir sınav sistemine geçişte eski sınavlara baktığımızda genellikle ilk sınavlar kolay oluyor. Bu sınavında kolay olmasını umuyoruz. Beklentim o yönde, inşallah güzel geçer. Şu an YKS ile ilgili bir kaygım yok. İlk oturumda herkes için eşit bir soru sayısı var; ama sürede sıkıntı var, süreyi yetiştiremiyoruz. İkinci sınavda öyle bir sıkıntımız yok. Soru sayısı az, süre fazla. Bu değiştirilebilseydi iyi olurdu. Her seferinde değişen sınav sistemine pek de olumlu bakmıyoruz. Çünkü bir sınav sistemine alışmadan yenisine geçince çalışma düzenimiz alt üst oluyor. Hem psikolojik olarak hem de maddi ve manevi olarak hazırlanamıyoruz. Kesin olarak sınava odaklanamıyoruz, bu da bizi olumsuz olarak etkiliyor.”

“Hazırlıklarımı tam yaptım derken birden sınav sistemi değişti”

İkinci kez üniversite sınavına gireceğini vurgulayan Bedirhan Platin, YKS sistemine geçişi değerlendirdi. Platin, “Tüm planlarımı yaptım ve dershaneye yazıldım. Kendimi ona göre hazırlarken birden sınav sisteminin değişikliği başladı. Pek çok düzenim ister istemez değişikliğe uğradı. Planlarımda biraz bozulmalar meydana geldi ve psikolojikmen yoruldum. Görüşüme katılan pek çok arkadaşım olduğuna da inanıyorum. Mart ayında bu sınava girecekken temmuz ayına ertelenmesi strese neden oldu. Sınavın iyi yönleri var; ama kötü olarak üzerime baskı kurulduğunu hissettim.” diye konuştu.

“Her sene sınav sisteminin değişmesine karşıyım”

Sınav sistemlerinin sürekli değişmesine karşı olduğunu söyleyen Platin, “Soru ve süre sistemini değiştirip de, ‘sınav sistemini değiştirdik, 4 aya erteledik’ diyerek bunun öğrencilerin önüne konulmasını yanlış görüyorum. Bu sene sınavın ilk defa yapılmasından dolayı sınavın kolay olacağına inanıyorum. Her sene sınav sisteminin değişmesine tamamıyla karşıyım. Televizyonlarda Finlandiya eğitim modeli konuşuluyor. Oradaki eğitim ile bizim eğitim aramızda dağlar kadar fark var. Orada herkes becerilerine göre liseden sonra kendilerine yön verir. Ama burada 12 sene boyunca öğrenci hazırlanır, hayatı iki saatlik bir sınava bağlanır. Belki kişi yeterince hazırlanamayabilir veya başına bir iş gelebilir. Bundan dolayı 12 yılı mahvoluyor. Geçen sene 15 dakika kuralından dolayı pek çok arkadaşımız sınava dahi giremedi ve yılları heba oldu.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Okullarda yeni dönem: Kıyafet yönetmeliği değişti
20 bin öğretmen ataması sonuçları açıklandı
9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli