“Öğretmenler günü kapitalist zihniyetin ürünüdür”

24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Numan Şeker, Öğretmenler gününün kapitalist zihniyetin ürünü oluğunu söyledi.

24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla sendika binasında basın toplantısı düzenleyen Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Numan Şeker, Öğretmenler Günü’nün 12 Eylül askeri darbesinin ardından kutlanmaya başlandığını hatırlatarak, “Darbecilerin yeri millet vicdanında nasıl meşrulaşmadıysa, 24 Kasım da aynı şekilde meşrulaşamamıştır.” dedi.

Öğretmenlerin değerinin her anlamda yükseltilmesi gerektiğini belirten Şeker, “Öğretmene değer veren herkes, öğretmeninin ayağına gelmelidir. Öğretmenini ayağına davet edip orada programlar düzenleyen bir anlayışı Eğitim-Bir-Sen olarak asla kabul etmiyoruz. Bunun yanı sıra öğretmenler, anneler, sevgililer günü gibi günleri kapitalist bir anlayışın ürünüdür. Öğretmenlerin değerini 1 güne indirgeyen bir anlayışı da benimsemiyoruz. Bütün bürokratlar başta olmak üzere herkes, öğretmenlerimizin hayatımızda 365 gün olduğunu bilmeli ve onlara saygı sunulmasının gerektiği bir anlayış içerisinde olmalıdır.” diye konuştu.

“Öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırıldı”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu düzenlemelerin öğretmenleri ve okul yönetimlerini, öğrenci ve veli karşısında etkisiz eleman konumuna ittiğini vurgulayan Şeker, “Öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasının ve toplumsal saygınlığını yitirmesinin yanı sıra mevzuat düzenlemeleriyle elinde hiçbir yaptırım imkânı bırakılmayan öğretmenlerin mesleklerini icra ederken çeşitli saldırılarla karşı karşıya kaldıkları da gözlenmektedir. Bugün okullarda disiplini sağlamak için bir yaptırım uygulamanın imkânı yoktur. Saygınlığı kalmayan, can güvenliği tehdit altında bulunan öğretmenler mesleklerini çok zor şartlar altında icra etmektedir.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, personelinin sorunlarını sahiplenmesi ve çözüm için çaba göstermesi gerektiğini belirten Şeker, öğretmenlerin, on yıllar boyunca birbiri üzerine eklenmiş pek çok sorunları olduğuna dikkat çekerek, “Öğretmenlere sunulan maddi imkânların yetersizliği nedeniyle öğretmenlik tercih edilen bir meslek olmaktan çıkmış, üniversite tercihlerinde eğitim fakültelerinin alt sıralara kaymasına neden olmuştur. Öğretmenliğin maddi manevi sorunlarının çözülmesi ve öğretmenliğin yeniden cazip, öncelikle tercih edilen bir meslek haline getirilmesi noktasında Eğitim-Bir-Sen olarak, 19. Milli Eğitim Şurası’nda tartışılan, karar altına alınan ya da üzerinde çalışma yapılmasına karar verilen hususların bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Şurada alınan karar neticesinde 3600 ek gösterge verilmeli ve öğretmenlerin ek ders ücretleri artırılmalıdır. Ayrıca öğretmenlerin mesleki yeterlikler doğrultusunda kariyer basamaklarında yükseltilmeli, ihtiyaç duyulan il ve bölgelerde görev yapmalarına yönelik bir teşvik sistemi geliştirilmelidir. Bunun yanı sıra öğretmenlik mesleğinin hak ettiği sosyal ve mesleki itibarın artırılmasında; yeterlik, nitelik ve standart gibi kavramlar arasında bir ortak anlayış yaratacak ve norm oluşturacak bir yasal düzenlemeye gidilmesi şeklinde ortaya konulan karar ve yaklaşımlar mutlaka hayata geçirilmelidir.” şeklinde konuştu.  (Zeki Aras - İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bursa Haberleri

Helal akreditasyon nedir, Neden önemli?,
Soluk borusuna leblebi kaçan kadın hayatını kaybetti
Tarım işçilerini taşıyan minibüs direğe çarptı: 13 yaralı
FETÖ'nün TSK yapılanmasına operasyon: 16 gözaltı
Hastasından "ameliyat parası" isteyen doktorun 10 yıla kadar hapsi istendi