Öğretmenler neden kaynak kitap talebinde bulunuyor?

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından verilen ders kitaplarına ek olarak öğretmenler tarafından talep edilen kaynak kitapların, velilerin izni ile alınması gerektiğini belirten eğitimciler, durumun veliyi maddi anlamda zorlamaması gerektiğini söylediler.

Yeni eğitim ve öğretim sezonunun başlaması ile beraber bütün okullarda ders kitapları ile beraber bu sene ilk olarak okullarda kaynak kitap dağıtımı da gerçekleşti. Ayrıca okulların temel ihtiyaçlarının giderilmesi için bu yıl ilk kez bütün okullara ödenek gönderildi ve temizlik personeli alımı yapıldı.

Yaşanan gelişmelerden hoşnut olduklarını belirten Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca, güvenlik personeli sorunun da bir an önce çözülmesi gerektiğine değindi.


Öğretmenler tarafında talep edilen kaynak kitaplar ile ilgili konuşan Uca, “Kaynak kitap olayı yıllardan beri gündemimizde. Bütün okullarımızda kısmen ya da genel olarak yıllardan beri var ama son birkaç yıldır özellikle kaynak kitaplara duyulan ihtiyacın asgari düzeye çekildiğini söyleyebilirim. Ancak bu sorun tam olarak bitmedi ve devam ediyor. Bunun devam etmesinin nedeni de Milli Eğitim Bakanlığına karşı olan bir duruştan değildir.” dedi.

“Öğrencilerin düzeylerine göre kaynak kitap ihtiyacı doğabiliyor”

Kaynak kitap olayının öğretmenlerin öğrencilerin bilgi alma düzeyleri nedir, hangi bilgiyi hangi oranda alabilirler? Sorularına bağlı olarak farklı kaynaklardan yararlanma ihtiyacı doğabildiğini belirten Uca, “Bu konuda öğretmen arkadaşlarımıza kimse serzenişte bulunmasın. Aslında öğretmen arkadaşımızın yapmak istediği şey o çocukların mevcut bilgi düzeyleri dikkate alınarak öğrencilerin daha iyi bir noktaya gelmeleri için ihtiyaç duydukları kaynak kitaplardır. Burada öğretmenlerin yanlış strateji uyguladığını düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Her okul aynı imkâna sahip değildir”


“Sadece devletin verdiği kaynak kitaplarla eğitim yapalım demekle olmuyor.” diyen Uca “Ben bu konuda öğretmen arkadaşlarımızı haklı görüyorum. Devletin hazırladığı kitaplar bazı okullarımıza göre üst seviyede veya alt seviyede olabiliyor. Talim Terbiye Kurulunun bu konuda çok ciddi bir çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin her yerindeki okullar fiziksel olarak bir olabilir ancak idarenin karşılaştığı şartlar aynı değil. Bir okulda müfredat bitmiş bir üst konulara geçilebilmişken diğer okulda ikinci dönemin sonunda okuma yazma dahi öğrenilmemiş olabilir. Bu olay öğretmenlerimizin beceriksizliğinden değil. 2 okuldaki öğretmenler de aynı buradaki sıkıntı tamamen imkânlarla alakalıdır.” diye konuştu.

“Alınacak kaynak kitaplar için velinin izni alınmalı ve maddi anlamda zorluk yaşatılmamalıdır”

Öğretmenlerin kaynak kitap ihtiyacı ile alakalı fikirlerinin tamamen onların sınıfla ve öğrenciler ile alakalı almış oldukları kararlar olduğuna dikkat çeken Uca, şunları söyledi:

“Birinci sınıflar ile alakalı bakanlığın hazırladığı kitaplar çok yetersiz. Diğer sınıflarımızda çok kaliteli kitaplarımız var. Çocukların birinci sınıfta okuma yazmaya geçişlerinde kaynak kitap ihtiyacı maalesef doğuyor. Devletin kitaplarını bir tarafa atalım, yerine aldığımız kaynak kitaplarla devam edelim demiyoruz. Bu kesinlikle doğru değildir. İlk önce devletin verdiği kitaplardan yararlanılmalı. Bunun dışında öğrenci ile birlikte yürüteceğiniz ve gerçekten öğrencinin faydasına olacağını düşündüğünüz kaynak kitaplar varsa onu da velinin izni alınarak böyle bir şey yapılabilir. Ben bütün öğretmen arkadaşlarıma sesleniyorum, lütfen velilerimizin iznini alarak ve sosyoekonomik durumlarını dikkate alarak, parasal anlamda çok fazla yıpratmadan böyle bir girişimde bulunalım. Bakanlık, gelen bazı şikayetlerden dolayı öğretmen arkadaşlarımız hakkında soruşturma başlatıyor, bazı veliler de şikâyet edebiliyorlar. Bundan dolayı kaynak kitaplar hususunda velilerden izin alınması gerekiyor. Eğer veliler izin vermiyorlarsa lütfen bu işin içine girmeyin devletin verdiği kitaplar da çok kaliteli hazırlanmış, onlarla da bu işi çok rahat götürebilirler. Eğer kaynak kitaptan da işlenecekse sadece bir yayın evinin kaynağından faydalanılmalı ve kitaplar alınırken maddi imkânı olmayan öğrenciler için de yayın evinden birkaç tane ücretsiz kitap alınmalıdır.” (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Okullarda yeni dönem: Kıyafet yönetmeliği değişti
20 bin öğretmen ataması sonuçları açıklandı
9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli