UNESCO tarafından gastronomi alanında koruma altına alınan Gaziantep'in en önemli tarım ürünleri arasında yer alan "Oğuzeli Narı", Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret tescil belgesini alarak, şehir adına tescili gerçekleştirilen 25'inci ürün oldu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Mehmet Akıncı, Gaziantep'in önemli tarım ürünlerinden "Oğuzeli Narı"nı tescillediklerini söyledi.
Akıncı, "Borsamızın tescilini gerçekleştirdiği 12'inci ve Gaziantep'in ise genel toplamda 25'inci coğrafi işaret tescil belgeli ürünü olan 'Oğuzeli Narı'nın, üreticilerimize, şehrimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.
Gaziantep'in merkez ilçesi Oğuzeli ve köylerinde yetiştirilen narın, yüksek kalitesi ve lezzetiyle dünya genelinde haklı bir üne sahip olduğunu vurgulayan Akıncı, "UNESCO Gastronomi kenti Gaziantep'in geleneksel lezzetlerini, tarım ürünlerini coğrafi işaret tescil belgesiyle taçlandırmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz ay 'Antep Meyan Şerbeti'nin ardından şimdi Oğuzeli ilçemizin en önemli tarım ürünlerinin başında gelen narı 'menşe' işaretiyle kentimizin marka değerleri arasına kazandırdık." diye konuştu.
Tarih boyu her zaman bolluk ve bereketin simgesi olan "Oğuzeli Narı"nın aynı zamanda ilçenin başlıca geçim kaynaklarının da başında geldiğine işaret eden Akıncı, geleneksel tarım ürünlerinden biri olan "Oğuzeli Narı"nın ince kabuğu, özel tadı ve iri taneleriyle benzerlerinden kolayca ayırt edilebildiğini belirtti.
Gaziantep'in mutfak hazinelerini ve tarım ürünlerini korumak, gelecek nesillere taşımak ve marka değerlerine katkı sunmak amacıyla 2016 yılından bu yana coğrafi işaret tescil çalışmalarını sürekli yürüttüklerini anımsatan Akıncı, şu ana kadar borsa olarak 12 ürüne coğrafi işaret tescil belgesi aldıklarını ifade etti.
Akıncı, "Antep Pekmezi", "Boz İç Fıstık", "Antep Biber Salçası", "Antep Karası Üzüm", "Antep Dolmalık Biberi", "Antep Haylan Kabağı", "Antep Urmu Dut Şurubu", "Antep Zahter Balı", "Antep Sumağı" ve "İslâhiye Biberi" gibi 10 farklı yöresel ürün için de gerekli başvuruları tamamladıklarını, başvurularının da en kısa süre içerisinde neticelenmesini beklediklerini belirtti.
Akıncı, ayrıca Gaziantep mutfağında özel bir yer tutan "Antep Lahmacunu"na yönelik Avrupa Birliği (AB) tescili için Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü'ne gerekli başvuruları yaptıklarını da sözlerine ekledi.
İLKHA