Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün Atatürk Barajı Gölü'ndeki tünellerde yaptığı çalışmalar sırasında nesli tükenme tehlikesi altında olan "oklu kirpiler" görüldü.
Durumun Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğüne bildirilmesi üzerine çalışmalar durduruldu.
DSİ ve DKMP görevlilerinin ortaklaşa yaptığı görüşmeler sonucu kirpilerin zarar görmemesi için çalışmalara ara verildi. 3 gün süren arama çalışmaları sonucunda tünellerde görüldüğü iddia edilen 5 bireylik oklu kirpi popülasyonuna ulaşıldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bu olayda da görüldüğü gibi bakanlığımıza bağlı iki genel müdürlüğümüz uyum içerisinde yaban hayatına sahip çıkmıştır. Ülkemizin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin korunması bizim için her zaman öncelikli konulardandır." dedi.
Kirpiler ait oldukları yere bırakıldı
Atatürk Barajı'nda görülen oklu kirpilerin Gölpınar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne nakledildiği bilgisini veren Eroğlu, burada veteriner hekim tarafından kontrolleri yapılan kirpilerin tabii hayat alanlarına bırakılmasında sakınca görülmemesi üzerine kirpilerin ait oldukları yere bırakılarak, koruma altına alındıklarını sözlerine ekledi.
Oklu kirpi nedir?
Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülebilen oklu kirpiler, kirpi familyasına dâhil bir hayvan değildir. Dikenlerinin boyutu ve kendi büyükleriyle kirpilerden tehlikelidirler. Dikenleri 40 santim kadar olabilen oklu kirpiler ölümcül saldırılar yapabilir ancak eskiden inanıldığının aksine oklarını fırlatamazlar.
Tek bir oklu kirpide 30 binden fazla diken bulunabilir ve dökülenlerin yerine yenisi çıkar. Yaklaşık olarak 60-90 santim boyunda ve 5-16 kilogram ağırlığında olan oklu kirpilerin kuyrukları yaklaşık 20-25 santimdir. Kahverengi, gri ve beyaz renkte bulunabilirler.
İLKHA