Diyarbakır’da özel bir hastanede görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doçent Doktor Güngör Ateş, her mevsimde farklı nedenlere bağlı olarak oluşabilecek öksürüklerle ilgili olarak önemli uyarılarda bulundu.
Öksürüğün tek başına bir hastalık olmadığını belirten Doç. Güngör, uzun süreli öksürüklerin başka hastalıkların habercisi olabileceği uyarısında bulundu.
Öksürüğü ‘akut’ ve ‘kronik öksürük’ şeklinde ikiye ayırdıkları belirten Doç. Güngör, “Akut öksürükler genellikle enfeksiyon hastalıklarının belirtisi oluyor. Oysa kronik öksürük tablolarının çok daha farklı nedenleri var. Kronik öksürüğün içerisinde en sık karşılaştığımız 3 ana hastalık grubu var: astım, reflü ve havayolu direnç sendromu. Bu üç neden iki aydan uzun süreli öksürüklerin en önemli nedenlerini oluşturuyor.” dedi.
İki haftayı geçen öksürüklere dikkat!
İki haftadan daha uzun süren öksürüklerin dikkate alınması gerektiğini kaydeden Doç. Güngör, öksüren hastalarda öncelikle öksürüğü doğuran nedenlere yönelik araştırmalar yaptıklarını söyledi.
Doç. Güngör, “Öksürüğün ortaya çıktığı hastanın cinsi, yaşı ve hastalığın ortaya çıkış şekli çok önemlidir. Nezle veya grip sonrası başlamış olan öksürükte farklı bir durum düşünüyoruz, ailesinde astım veya alerji olan hastalarda astım gibi bir tabloyu düşünebiliyoruz.” dedi.
KOAH, akciğer kanserleri, verem hastalığı gibi durumlar da öksürüğün bir hastalık olmadığını ve bu durumda öksürüğün pek çok hastalığın uyaranı olduğunu söyleyen Doç. Güngör, “İki haftadan uzun süren öksürüklerde ayrıntılı bir araştırma için uzmanlara başvurulmasını tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)