Muş’ta 2017 yılında başlatılan ve geleneksel hale getirilen "Oku Muş" projesi ile her yıl 15 Ekim günü binlerce öğrenci ile cadde üzerinde okumaya dikkat çekmek için kitap okuma programı düzenleniyor.
Projeye ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Muş Milli Eğitim İl Müdürü Metin İlci, bu projenin devamı olarak hafta içi her gün 20.00 ile 20.30 saatleri arasında "Muş İçin Okuma Saati" projesini başlattıklarını aktardı.
Projeye için Muşlulardan destek isteyen İlci, okumanın en erdemli faaliyet olduğunu ve tüm anne ile babaların çocuklarına örnek olmaları için projeye destek vermeleri gerektiğini aktardı.
Proje ile ilgili bilgi vererek sözlerine başlayan İlci, şöyle konuştu: "Malumunuz olduğu üzere ilimizde 2017 yılında başlatmış olduğumuz ‘Oku Muş’ projemiz mevcuttu. Bu projemizi geleneksel hale getirdik. Bu yıl ikincisini düzenledik. Her yıl 15 Ekim tarihi itibarıyla ilimiz genelinde bir farkındalık yaratmaya yönelik bir program başlattık. Projemizin devamında malumunuz olduğu üzere gündüz okullarımızda bu faaliyetimizi sürdürürken akşam evde ailelerimizle birlikte de bu programın devam etmesini istiyoruz. İlimizde kitap okuma bilincinin yaygınlaşması, ailelere, anne ve babalara kadar inmesi noktasında da bir çalışma başlattık. Bu çalışmamıza ‘Muş İçin Okuma Saati’ adını verdik. Hafta içi her gün saat 20.00’dan 20.30’a kadar yarım saatlik bir kitap okuma çalışması yapıyoruz."
"Muş okuma saati başlayınca şehrimizde sessizlik istiyoruz"
Her akşam velilere okuma saatini hatırlatmak için mesaj atıldığını belirten İlci, "Bu proje özellikle evde anne, baba ile birlikte ailedeki diğer üyelerle birlikte bir okuma saatinin, okuma düşüncesinin oluşması, çocuklarımızın evde de kitap okuma alışkanlığının yaygınlaşmasına yönelik bir çalışmadır. Burada da anne ve babalarımızın desteğini almaya yönelik bir çalışma söz konusudur. Bu çalışmada her akşam ben il milli eğitim müdürü olarak okul müdürlerimize mesaj atıyorum. Onlar da öğretmenlere, öğretmenlerimizde velilerimize mesaj atıyor. Böylelikle saat tam 20.00 olunca herkes kitap okuma faaliyetine başlamış oluyor. Muş okuma saati başlayınca da şehrimizde sessizlik istiyoruz." dedi.
"Okuma noktasında ciddi manada bir yol kat etmemiz gerekiyor"
"Hepimiz biliyoruz ki bizim dinimizin ilk emri, ‘Yaratan Rabbinin adıyla Oku’dur." diyen İlci, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim Kur’an’ımızda, kitabımızda ilk emir oku ile ilgilidir. Dolayısıyla bizim hem bir Müslüman olarak hem de sorumlu bir birey olarak okuma noktasında gerçekten ciddi manada bir yol kat etmemiz gerekiyor. Maalesef bölgemizde kırsalın çok yaygın olması, kırsal alanlarda yaşayan insanımızın çok fazla olması sebebiyle okumaya ve okuma faaliyetine yeterince zaman ayrılmıyor. Bunu arttırmaya yönelik, okuma düşüncesini yaygınlaştırmaya yönelik bir çalışma yapıyoruz. Biz vatandaşlarımızdan da destek olmasını istiyoruz. Yeryüzünün en onurlu, en kaliteli bir şey olan okumayı yapmalarını istiyoruz. Ailelerimizden, velilerimizden ‘Oku Muş’ projemize ilgi göstermelerini istiyoruz."
"Bu vesileyle çocuklarımızda kitap okuma alışkanlığı temel ihtiyaç haline gelecek"
Bu proje ile birlikte ailenin çocuklarla birlikte evde kitap okuması gerektiğini aktaran İlci, "Böyle olunca çocuk anne ve babasının da okuduğunu anlıyor. Onun yaptığı faaliyetin ne kadar kıymetli olduğunu bu şekliyle aileler de çocuğa anlatmış oluyorlar. Dolayısıyla çocuklarımıza destek vermek istiyorsak, onların eğitimini güçlendirmek istiyorsak onların kitap okuduğu saatte bizim de kitap okumamız gerekir. Bu vesileyle çocuklarımızda kitap okuma alışkanlığı temel ihtiyaç haline gelecek. Yani nasıl ki diş fırçalama bir ihtiyaç ise kitap okuma daha bunun gibi temel bir ihtiyaç haline gelecektir. Çocuklarımız okuma anlamında, öğrenme anlamında, kavrama, düşünce ve kültürel birikim anlamda gerçekten ciddi manada bir yol kat etmiş olacaklar." ifadelerini kullandı.
İLKHA