Okullar açıldı ancak kırtasiye satışlarında durgunluk hakim

Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında mart ayından itibaren kapanan okulların 21 Eylül'de açılması, kırtasiye esnafının beklentilerini karşılamadı.

Okullar; önce uzaktan eğitim ardından da seyreltilmiş program ile yüz yüze eğitim olarak başlamasına rağmen, Batman'daki kırtasiye esnafının beklentilerini karşılamadı.

Pandemi nedeniyle mart ayında kapanan okullar, 21 Eylül tarihinde seyreltilmiş program ve uzaktan eğitimle birinci sınıf ve ana okullarda eğitim başladı. Okulların açılmasıyla beklediklerini bulamayan esnaf, mallarının ellerinde kaldığını, ödemelerini yapamayacak duruma düştüklerini söylediler.

Aylardır okulların açılmasını beklediklerini söyleyen kırtasiye esnafı, çok zor bir süreçten geçtiklerini, yetkililerin zamanı gelen çek ve senet ödemelerinde kendilerine yardımcı olmaları istediler.

"Raflarımızdaki ürünlerimiz olduğu gibi duruyor"

Okulların açılmasıyla satışlarının artmasını beklediklerini söyleyen kırtasiye esnafı Mehmet Ali Okçu, "Eskiden olduğu gibi yoğun bir sezon olmasını bekliyorduk. Maalesef öyle olmadı, gördüğünüz gibi işyerimiz bomboş ve giriş çıkışlar çok az. Raflarımızdaki ürünlerimiz olduğu gibi duruyor. Satışlarımız beklentilerimizin çok çok altında oldu. Okullar açılacak diye aldığımız ürünler kolilerde olduğu gibi duruyor. Satışlarımız olmayınca ödemelerimizde sıkıntı yaşayacağız. 2'nci ayda aldığımız ürünlerin ödeme tarihleri gelmek üzere. Pandemiden dolayı okulların açılmayışı da bizi çok etkiledi. Okullar açılacak denildi fakat ana sınıflar ve birinci sınıflar açıldı ama halen bizde herhangi bir hareketlilik yok. İşlerimiz pek iyi gitmiyor." ifadelerini kullandı.

"Şu anda ancak kiramızı zor çıkarıyoruz"

Önceki yıllarda okulların açılmasına 15 gün kala satışlarının başladığını ifade eden Okçu, "Bu hafta diğer sınıflar açılacak ama gene herhangi bir hareketlilik yok. Eskiden okullar açılmadan 15 gün önce müşteri yoğunluğu ile karşılaşıyorduk ve 2-3 kasa yetiştiremiyorduk. Kuyruklar caddelere kadar çıkıyordu. Şu anda ise herhangi bir hareketlik yok. Aldığımız ürünlerin çeklerini verdik. Ama ödemeler nasıl olacak? 10 ve 11'nci aylarda ödemeler yapılması gerekiyor ama biz şu anda ancak kiramızı zor çıkarıyoruz. Kiramızı da kırtasiye ürünlerinin yanında kitap ve oyuncak türü ürünleri sattığımızdan dolayı ödeyebiliyoruz. Devlet yetkililerinin kırtasiye esnafına yardımda bulunmaları iyi olacaktır. Yoksa esnaf kepenk kapatacak duruma gelecek." dedi.

"Okullar açıldığından beri satış yapmış değiliz"

Aylar önce okul malzemelerini aldıklarını belirten kırtasiye esnafı Sinan İren, "Bu yıl okulların birinci sınıf ve ana sınıflar olarak kısmen açılması biz kırtasiyecileri sıkıntıya soktu. Okullar açıldığından beri daha hiçbir satış yapmış değiliz. Kırtasiye ürünlerimizi 1 ve 2'nci aydan itibaren alarak raflarımıza yerleştirip bütün hazırlıklarımızı yaptık. Aldığımız ürünlerin ödeme tarihleri geldi ama ödemelerimizi yapmakta sıkıntılar yaşıyoruz. Çünkü şu anda bütün kırtasiyeciler çok zor durumda." diye konuştu.

"Yetkililerden tarihi gelen ödemelerde yardımcı olmalarını istiyoruz"

Ümitlerinin önümüzdeki hafta açılacak olan diğer sınıflara bağladıklarını ifade eden İren, "Ümidimiz ünümüzdeki günlerde diğer sınıfların açılması ve öğrencilerin okula gitmesidir. Okullar böyle devam ederse ne yapacağımızı bilemeyeceğiz. Biz her sene olduğu gibi bu sene de aynı hazırlığı yaptık. Devlet yetkilikleri önceden kırtasiyecilere okulların açılmasında sıkıntı olabilir uyarısı yapsaydı biz de bu kadar ürün almazdık. Ama bize herhangi bir uyarı gelmediği için her yıl olduğu gibi bu yıl da okullar açılacakmış gibi ürün aldık. Hükümet yetkililerinden isteğimiz; tarihi gelen ödemelerimizde erteleme konusunda yardımcı olmalarıdır." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Okullarda yeni dönem: Kıyafet yönetmeliği değişti
20 bin öğretmen ataması sonuçları açıklandı
9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli