Mart ayı itibariyle kırtasiye ve kitap satışlarının durma noktasına geldiğini ifade eden kırtasiyeciler, büyük marketlerin, küçük esnafı adeta iflasa sürüklediğini belirtiyor.
Kırtasiye ürünleri satan birçok esnafın iflas durumunda olduğunu, kendilerinin ise kitap ürünlerini sattığından dolayı ayakta durduğunu belirten kitapevi işletmecisi Velit Demir, “Sadece kırtasiye ürünleri satmış olsaydık, biz de iflas etmiş olurduk. Tanıdığımız bazı kırtasiyeci arkadaşlarımız ya dükkanlarını devren kiraya vermiş ya da kapatmış durumdalar.” ifadelerini kullandı.
Küçük esnafın direk vatandaşlarla iç içe olduğunu belirten Demir, “Okullardaki eğitim bu şekilde devam ederse kan ağlayan küçük esnafımızın durumu daha kritik bir döneme girecektir. Kırtasiyecilik mesleği şu an yoktur diyemeyiz fakat yok olma yoluna gidiyor.” şeklinde konuştu.
“Zengin daha zengin, fakir daha fakir oluyor”
Alışveriş merkezlerinin hemen hemen her küçük esnafın ürünlerini reyonlarında bulundurduğunu vurgulayan Demir, “Bu da bizim için ayrı bir sorun. Pandemi sürecinden önce dahi alışveriş merkezleri, bizim elde ettiğimiz kârın büyük bir kısmını kendilerine alıyordu. Küçük esnaf korunmaz ve desteklenmezse ancak sermaye sahipleri kazançlı çıkmış olacak. Zengin daha zengin fakir daha fakir oluyor.” dedi.
Yaptıkları gözlemlerde halkın kitap ve kırtasiye ürünlerinde de e-satışa yöneldiğini belirten Demir, “Çünkü insanlarımız evde olduğu zamanlarda alışverişlerini evde internet üzerinden yapıyor. Sanırım yavaş yavaş esnafımız da e-satış üzerinden ticaret yapmaya ağırlık verecek.” diye konuştu.
Demir ayrıca, esnafın iş yapamadığı şu süreçte elektrik ve su faturalarının büyük bir yük olduğunu belirterek, sıkıntıda olan esnafın faturalarının belirli bir seviyede tutulması gerektiğini ifade etti.
Kırtasiye işletmecisi İsa Çifçi ise, sağlık için alınan tedbirleri desteklediklerini fakat esnafın durumdan kötü etkilendiğini vurguladı.
Toplumla iç içe olan, veresiye vermekten çekinmeyen, halka daha samimi ilişki kuran küçük esnafın, alışveriş merkezleri dolayısıyla sıkıntıya girdiğini aktaran Çifçi, “Büyük marketlerin şehrin biraz daha dışına çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Sermaye sahipleri halkın derdini pek anlamayan kişilerdir.” dedi.
Pandemi sürecinde kitap okuma oranının artacağını tahmin ederken, toplumun telefon ve internet ortamında kaybolduğunu gören Çifçi, halkımızın yeterli düzeyde kitap okumadığını da ifade etti.
Toptancıların müsamaha göstermesiyle işlerini yapmaya çalıştıklarını söyleyen Çifçi, kırtasiye esnafına da faizsiz kredi verilmesi gerektiğini belirtti.