BİTLİS - Son zamanlarda modern tıp bilimi tarafında da faydaları ortaya konulan Kara Çörek Otu, asırlar boyunca bitkisi ve yağı Afrika'da, Asya'da ve Ortadoğu'da, son zamanlarda ise Amerika ve Avrupa'da milyonlarca insan tarafından sağlığı desteklediği için kullanılmaktadır.
Aromatik bir baharat türü ve siyah rengi hariç susam tohumuna benzer olan Çörek Otu, geleneksel olarak çeşitli durumlar ve tedaviler için ilaç olarak da kullanılmaktadır.
Sağlığına önem veren halkın birinci tercihi haline geldiğini belirten şifalı bitki ve bal satıcılarından Murat Oran, bu kara bitkinin onlarca asır önce Peygamber Efendimiz tarafında keşfedilerek kıyamete kadar ümmeti için tavsiye ettiğini söyledi.
Oran, "Peygamber Efendimiz bir hadisi şeriflerinde şöyle buyuruyor; 'Sizlere şu Çörek Otu'nu tavsiye ederim. Zira bunda ölümden başka birçok hastalık için şifa vardır.' Bu kara bitkinin faydaları modern tıp tarafında yeni yeni keşfedilmeye başladı. Fakat geçmişte İslam âlimleri bu bitki hakkında kitaplar yazmışlar. Bazen yalnız olarak, bazen başka bitkiyle birlikte kullanıldığı gibi, en çok bal ile kullanılmaktadır" dedi.
Ölümden başka her derde deva olduğu hadislerle sabit olan kara çörek otunun başlıca faydaları şunlardır: Vücuda kuvvet ve zindelik verir, balgam ve bronşite iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak gazlarını söker, böbrek ve mesane yollarını temizler, baş ağrısına ve diş ağrısına faydalıdır, anne sütünü artırır, saçları besler, kulak tıkanıklığını açar.
Hayız (adet) söktürür, unutkanlığı giderir, bağırsak kurlarını düşürür, nezleye, hummaya, Basura, göze, astım'a, nazara faydalıdır, şişlik(gaz) gidericidir, iltihabı engeller, nefes darlığı ve solunum yolları hastalıklarında yardımcı etkendir, karaciğeri tahripten korur, şeker Hastalığına karşı koruyucudur, romatizma, böbrek, mide hastalıklarına iyi gelir, alkolün zararlı etkilerini en aza indirir, kolesterolün düşürülmesi ve yüksek tansiyon vakalarına iyi gelir. En önemlisi de günümüzde artan ve tedavisi bulunamayan kanserojen hastalıklarına iyi geldiği modern tıp tarafında tespit edilmiştir. (Şükrü Tontaş-İLKHA)