Ordu Valiliği tarafından, Çatalpınar ilçesi Elmaköy Mahallesi'nde 11 Ağustos 2017 tarihinde gerçekleşen şarbon vakıasıyla ilgili açıklama yapıldı.
Vakıanın, bir vatandaşın sığır hayvanını doğum yapamadığı gerekçesiyle kesmesi sonucu ortaya çıktığının belirtildiği açıklamada, yapılan kesimle ilgili resmi kurumlara herhangi bir bildirim olmadığı kaydedildi.
Açıklamada, "Hayvan kesimini yapan, etini parçalayan veya temas eden kişilerde rahatsızlık görülmüş ve bir vatandaşımız tarafından 'ALO GIDA 174' hattına 20 Ağustos 2017 tarihinde yapılan ihbar üzerine Çatalpınar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü konudan haberdar olmuş ve derhal gerekli müdahale yapılmıştır. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından aynı gün kesilen hayvanın etinden numune alınarak, teşhis için laboratuvara gönderilmiştir. Aynı zamanda hastalık bölgesinde karantina, temizlik, dezenfeksiyon ve bilgilendirme gibi tedbirler derhal uygulanmaya başlanmıştır." denildi.
Şarbon hastalığı şüphesi ile alınan numune sonucunun 22 Ağustos'ta pozitif çıkması üzerine Elmaköy Mahallesi'nde uygulanan karantina tedbirlerinin, bu mahalleyi çevreleyen 10 mahalleyi de içine alacak şekilde genişletilerek toplam 11 mahallede (Çatalpınar ilçesinden Şirinköy, Kayatepe, Akkaya, Göller, Elmaköy, Kıran, Terimli mahalleleri ile Çamaş ilçesinden Akköy, Giden, Akpınar ve Sakargeriş mahalleleri) uygulamaya konduğu bildirildi.
Aynı gün içerisinde aşılama çalışmalarına başlandığının ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Toplam 10 araç ve 20 veteriner hekim ile kısa bir sürede 3 bin 500 hayvan aşılanmıştır. Karantina bölgesindeki 11 mahalleye hayvan giriş-çıkışları yasaklanmış olup, yol kontrolleri kolluk kuvvetlerimizce düzenli olarak yapılmıştır. Karantina bölgesinde hayvan giriş-çıkışı yasaklandığı gibi hayvan kesimleri de yasaklanmıştır. Kurban Bayramı nedeni ile karantina bölgesi içerisindeki mahallelerde kurbanlık hayvan kestirmek isteyen vatandaşlarımızın hayvanları Kurban Bayramı'ndan önce mahallinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince muayene edilmiş ve kesimlere sadece ruhsatlı mezbahanelerde izin verilmiştir. Bu maksatla karantina altındaki mahallelerde bulunan kurbanlık hayvanlar, bayramın 2'nci ve 3'üncü günlerinde kontrollü bir şekilde Altınordu ve Fatsa mezbahanelerine kestirilmiştir."
11 Ağustos 2017 tarihinde çıkan şarbon hastalığının, alınan idari ve fenni tedbirler sonrasında başka hayvana bulaşmadığı ve karantina süresinde hastalık nedeniyle hayvan ölümü yaşanmadığı için 8 Eylül 2017 tarihinde Çatalpınar ve Çamaş İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası komisyon kararları ile kordon ve karantina tedbirleri kaldırılarak söndürüldüğünün belirtildiği açıklamada, 4 Şubat 2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Şarbon Hastalığının Kontrolüne İlişkin Yönetmelik" gereği, kordon ve karantina bölgesinin 5 yıl süreyle hastalığa karşı aşılanacağı ifade edildi. (İLKHA)