Batman’da “3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası” dolayısıyla özel bir hastanede “Her Bağış Yeni Bir Hayat” kampanyasıyla etkinlik gerçekleştirildi.
Hastane yöneticileri, doktorlar ve sağlık personellerinin katıldığı etkinlikte İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Şerif Yılmaz sunum yaptı.
18 yaşını doldurmuş sağlıklı kişilerin organ bağışı yapabileceğini belirten Yılmaz, “Toplumdaki bireylere bir gün kendileri veya çok sevdikleri kişilerin de organ nakline gereksinimleri olabileceği gerçeği duyumsatıldığında, toplumun organ bağışı ve nakli konusundaki endişe ve korkularının giderilebileceği, bakış açılarının değiştirilebileceği kaçınılmazdır. Sağlıklı ve 18 yaşını doldurmuş kimse, en az iki tanık önünde yazılı ve imzalı izin belgesi vermesi ve bu izninin doktor tarafından onaylanması durumunda organ bağışı yapılabilir. Yaşayan bir kişiden alınan organ bir kişiye, bir ölüden alınan organlar ise birçok kişiye hayat vermektedir.” dedi.
“Organ bekleyenlerin listesine her yıl 4 bine yakın kişi ekleniyor”
Türkiye’de bağışlanan organ sayısının yetersiz olduğunu ifade eden Yılmaz, “Türkiye’de organ bağışı bekleme listesindeki hastaların yaklaşık yüzde 30’u uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybetmektedir. Bugün ülkemizde 50 binden fazla diyaliz hastası vardır. Türkiye’de 2015 yılında 4 bin 522 organ nakli yapıldı. Bunların 3 bin 405’i canlıdan, bin 147’si ise kadavradandır. Ülkemizde organ nakli bekleme listesinde 22 bin 563 böbrek, 2 bin 266 karaciğer, 684 kalp, 271 de pankreas hastası mevcuttur. Yaklaşık 26 bin organ bekleyen hastanın olduğu listeye her yıl 4 bine yakın kişi ekleniyor.” ifadelerini kullandı.
Organ bağışıyla ilgili stant açılan hastanede bazı personeller organ bağışında bulundu.
İLKHA