Organ naklinde 3 boyutlu baskı umudu

Organ nakli bekleyen binlerce kişiye 3 boyutlu baskı teknolojisinin umut olabileceğini belirten uzmanlar, 3 boyutlu yazıcılar ile ilgili Türkiye’de de ciddi araştırma ve çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

Organ nakli bekleyen binlerce kişiye 3 boyutlu baskı teknolojisinin umut olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. İbrahim Aben, 3 boyutlu yazıcılar ile ilgili Türkiye’de de ciddi araştırma ve çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akben 3 boyutlu (3B) baskının, diğer isimleriyle katkılı üretim veya masaüstü üretim olarak da tarif edilebileceğini, yeni teknolojinin organ nakli bekleyen insanlara umut olabileceğini ifade etti.

Teknoloji hakkında bilgi veren Akben, “3B yazıcılar, bilgisayar kontrolü ile dijital olarak tasarlanan veri dosyasından üç boyutlu bir nesne üretme teknolojisidir. 3B yazıcılar, günümüzde plastik, silikon, gıda, cam ve buna benzer bir çok hammaddeyi kullanarak kullanılabilir nesnelere dönüştürebiliyorlar. 3B yazıcılar sağladıkları bu imkanlar ile havacılıkta ve otomotiv sanayinde araç parçaları üretimi, inşaat sektörü, mücevherat, moda tasarımı, gıda ve hepsinden önemlisi de sağlık sektöründe insanlara hizmet ediyor.”dedi.

3 boyutlu yazıcıların sağlık sektöründe kol, bacak, el, kulak, kemik, çene ve diş gibi kaybedilen vücut uzuvlarının yapay bir şekilde protez olarak üretilmesine imkân verdiğini belirten Akben, “Bu inorganik maddeler ile üretimin yanı sıra son zamanlarda bilim adamları özel olarak tasarlanmış 3B yazıcılar ile canlı hücreler kullanarak doku üretilmesi üzerinde çalışıyorlar. Bu çalışmanın ilerideki sonuçları organ nakli bekleyen binlerce hastaya yeni bir umut olabilir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?