"Organik bal üretim tesislerinin çoğalmasını istiyoruz"

Bingöl'ün Kiğı ilçesinde Bilece köyü patentli organik karakovan balının üretimini yapan işletme sahibi, organik bal pazarının oluşabilmesi için üretim yapan tesislerin çoğalması gerektiğini söyledi.

BİNGÖL - Kiğı ilçesi Bilece Köyüne bağlı Gedikli (Kasan) mezrasında 6 yıldır Bilece patentli organik karakovan balını ürettiklerini söyleyen Hasan Ali Deniz, kurdukları bal üretim tesisindeki aşamaları İlke Haber Ajansı muhabirine değerlendirdi.

 

1970 yılında İstanbul’da Bilece patentli börek işini de yaptığını söyleyen Deniz, börek işini bırakıp Bingöl’e gelerek organik karakovan balı üreten bir tesis kurduklarını belirtti.

 

Tesislerinde organik bal üretimi yaptıklarını ifade eden Deniz, “Organik karakovan balını Bilece organik bal patentli olarak üretiyoruz. Ayrıca organik sertifikamız da var. Burada ürettiğimiz bal tamamen doğal ortamda ve katkısız olarak üretiliyor.” dedi.

 

Arının içinde bal yaptığı kovanlarının da farklı olduğunu belirten Deniz, “Arılarımızın bal kovanları tamamen toprakla sıvanmış kamış kovanlardan oluşuyor. Arıların bal ürettiği kovanlarımız piyasada olan ve bildiğimiz tahtadan kovanlar değil, her şeyimiz doğal ve doğanın güzel ortamında gerçekleşiyor.” ifadelerini kullandı.

 

Arı kuşlarının arılarına zarar verdiğini söyleyen Deniz, “Burada ürettiğimiz organik karakovan balını Türkiye’nin değişik yerlerine gönderip satıyoruz. Aynı zamanda birçok özel müşterimiz de var. Tamamen organik karakovan balımıza 150 ile 200 TL arasında alıcı buluyoruz.” dedi.

 

Organik karakovan balı üretimi yapan tesislerinin artmasını isteyen Deniz, “Bu güzel doğanın içinde bu tür tesislerinin çoğalmasını istiyoruz. Zamanında buralar boşaltıldı. Bir zamanlar viraneye döndü buralar. Herkes dönsün burada böyle işlerle uğraşsın. Tavsiye de ediyorum. Bu konuda yardımcı da olurum.” şeklinde konuştu.

 

Organik bal pazarının oluşması halinde yörenin gelişeceğine vurgu yapan Deniz, “Burada yaptığımız bu tesisin benzerinin başka tesislerde oluşması halinde bir pazar oluşur. Herkes baldan anlamaz. Ve rastgele de bal alınmaz. Ne yiyoruz buna bakmamız lazım. Piyasa bu konuda bilinçsiz. Eğer bir pazar oluşursa ve böyle tesislerin sayısı çoğalırsa durum daha da farklı olur. Yöremiz de böylece gelişmiş olur.” dedi. (Nihat Kanat-İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kiğı Haberleri

Bingöl'de 4,3 büyüklüğünde deprem
Kiğı'da araç baraja uçtu: 1 kayıp