Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği, Orta Afrika Cumhuriyeti hükümeti ile 14 silahlı grup arasında, yıllarca süren çatışmayı sona erdirmeyi amaçlayan ilk doğrudan diyaloglarının ardından bir barış anlaşmasına varıldığını açıkladı.
24 Ocak'ta Sudan'ın başkenti Hartum'da başlayan görüşmelerin sonuç bulması, 2013'ten bu yana çatışmaların devam ettiği ülkede çatışmaların gölgesinde fakirlik ve yoksullukla mücadele eden milleti sevindirdi. Zira ülkedeki çatışmalarda şimdiye kadar binlerce insan öldürüldü ve yüzbinlerce insan yerinden edildi.
Afrika Birliği Komiseri Smail Chergui, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu, Orta Afrika Cumhuriyeti ve tüm halk için güzel bir gün." dedi.
Altın, elmas ve uranyum bakımından zengin topraklara sahip Orta Afrika'da daha önce de defalarca barış anlaşmalarına gidilmiş ancak bu anlaşmalar kısa sürede yerini yeniden şiddet ortamına bırakmıştı.
Son bir yılda cami ve kiliselere saldırılarda artış yaşandığı gözlenen Orta Afrika'da, soykırım riskinin yüksek olduğu yorumlarını beraberinde getirmişti.
UNICEF de Orta Afrika'daki çatışmalara ilişkin yayınladığı raporda, savaşın devam ettiği 5 yıllık süreçte savaşçıların, birbirlerinden ziyade sivilleri hedef aldığını, sağlık kurumlarına ve okullara, camilere, kiliselere ve yerlerinden edilenlere yönelik kamplara saldırdığını açıklamıştı. UNICEF, yerinden edilen 640 binden fazla insanın en az yarısının çocuklar olduğunu ve binlerce kişinin silahlı grupların baskısı altında bulunduklarını kaydetmişti.
Ayrıca UNICEF, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 2.9 milyon insanın acil insani desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulamıştı.
İLKHA