Ramazan ayında 50 kişinin doyacağı bir sofrayı 3-4 kişi için hazırlamanın doğru olmadığına dikkat çeken Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, özellikle bu ayda israfın her halinden uzak durulması gerektiğini söyledi.
Ramazan ayında iftar sofralarının, israf sofrasına dönüşmemesi için tavsiyelerde bulunan Van İl Müftüsü Arvas, ülke genelinde iftar sofralarında yemek çeşitliliğinin bir adet olduğunu belirterek, adet ile ibadeti birbirinden ayırmak gerektiğini belirtti.
Açlık ile oruç arasındaki farklar hakkında bilgi veren Arvas, oruç ile açlığı birbirinden ayırmak gerektiğini belirterek, “Orucun gayesi, hikmeti yaradılış gayesine uygun hareket etme alışkanlığını kazandırmaktır. Zaten oruçtan bahseden ayetin sonunda 'takvaya eresiniz, muttaki olasınız ve Allah’ın emirlerine karşı gelmekten sakınasınız' diyor. Bu ayeti kerimeyi düşündüğümüzde olgun mümin vasfını bize kazandırıyor. Adetle ibadetleri birbirinden ayıran niyettir. Adet ayrı, ibadet ayrıdır. Oruç ile açlığı da bir birinden ayırmak lazım. Açlık insana zarar verirken, oruç insanın bedenine fayda veriyor. Bu bilimsel araştırmalarda da tespit edilmiştir. Mesela aç kalmak zararlıdır ama oruç tutmak ibadet olduğu için faydalıdır. Oruç tutmayı açlıktan ayıran tek faktör niyet faktörüdür. Mümin niyet ediyor, diyor ‘Yarın ben oruçluyum’ o dediği zaman kalbinden beynine giden bir komut, bütün hücrelere yarın sen bir şey yemeyeceksin diye dağılıyor.” dedi.
Ramazan ayında özellikle israftan ve cimrilikten kaçınılması gerektiğini belirten Arvas, “Peygamber Efendimizin (sav) oruçlu olan insanlara hem iftarda, hem de imsak vaktinde hurmayı yemeyi tavsiye ediyor. Bu demek değildir ki hurmanın dışında bir şey yemeyelim. Yani oruçlu bir insan ben acaba aksam ne yiyeceğim düşüncesiyle mükellef sofralar kurmak, 50 kişinin doyacağı bir sofrayı 3-4 kişi için hazırlamak tabi ki bu iyi bir şey değildir. Eğer o yemeklerde atılıp, bozulmaya yüz tutacaksa bu israfa girer. Kendi ihtiyacımız kadarını yer diğer kısmını da komşulara dağıtmak lazım. Bu yapılmayacaksa çok aşırı derecede yemek malzemesi kullanılıyorsa bu da yenilmiyorsa ve çöpe atılacaksa bu israftır. İsraf günahtır ve haramdır. Allah Kur’an-ı Kerim’de diyor ki sıkı olma yani eli cimri olma, tamda açılıp saçma yani çokta israf etme. Onun için yapılan iş ne cimrilik olsun, ne de müsriflik olsun. Ramazan mübarek bir aydır, Ramazanda aşırı derecede israf etmemek lazım. Bedeni yoracaksa yemede de israf etmemek lazım. Bedeni yormamak lazımdır. Yemeklerimizi akrabalarımızla, yakınlarımızla paylaşmalıyız. Oruçlu olduğumuz bugünlerde israfa dikkat etmemiz lazım.” şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)