"Osmanlı`dan Günümüze Kürtler " Sempozyumu

Bingöl Üniversitesi, `Kimlik, Kültür ve Değişim Sürecinde Osmanlı`dan Günümüze Kürtler` adlı uluslar arası bir sempozyumun düzenleneceğini duyurdu.

BİNGÖL - Sempozyumun 06-08 Eylül 2012 tarihleri arasında düzenleneceği ifade edilen açıklamada, sempozyuma bildiri gönderme süresinin 27 Temmuz 2012 tarihine kadar uzatıldığı kaydedildi.

 

Konuya ilişkin olarak Bingöl Üniversitesinden yapılan açıklamada, 06-08 Eylül 2012 tarihlerinde Kimlik, Kültür ve Değişim Sürecinde Osmanlı`dan Günümüze Kürtler Uluslararası Sempozyumu düzenleneceği ifade edildi.

 

Yıllardır dokunulmayan konuları akademik bakışla ele alma geleneğine sahip olan üniversitelerinin düzenleyeceği sempozyumda, Kimlik, Kültür ve Değişim Sürecinde Osmanlı`dan Günümüze Kürtler konusunun işleneceğinin ifade edildiği açıklamada, " Din, dil, ırk, renk gibi farklılıkların, tarih boyunca husumet kaynağı olarak insanlığın karşısına çıktığı bilinmektedir. Anadolu topraklarında ise; farklı din, dil, etnik köken ve kültüre sahip insanlar, birlikte yaşama başarısını göstermişlerdir. Ancak, birlikte yaşama kültürünün uygulanmasında belli dönemlerde bazı sıkıntılar yaşanmış; bu sıkıntılar, zamanla daha da büyümüş, etnik zenginlik ve diğer farklılıklar, bir sorun gibi algılanmaya başlanmıştır. Kürtleri, tüm yönleriyle ve bir bütün olarak ele alan bu sempozyum, Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerindeki birçok akademisyeni ve araştırmacıyı bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede, konuyla bağlantılı sorunların çözümüne katkıda bulunacak önerilerin ortaya çıkması mümkün olacaktır. Önyargıdan ve siyasal kaygıdan uzak bir şekilde Kürt konusunun etraflıca ele alınmasına olan ihtiyaç, böyle bir sempozyum düzenlemeyi kaçınılmaz kılmıştır. Sempozyum, tartışılmaktan çekinilen birçok konunun akademik bir bakış açısıyla ela alınmasını sağlayabilecek ve sorun olarak algılanan birçok hususa çözüm önerisi getirebilecektir" denildi.

 

Açıklamada sempozyumun konuları: Tarihsel Süreçte Kürtler, Etnik Bir Unsur Olarak Kürtler, Kürtlerde Yerleşim, Nüfus ve Göç, Kürtlerde Sosyal ve Kültürel Hayat, Kürtlerde Dini İnanç, Kürtlerde Akrabalık İlişkileri, Kürtlerde Ekonomik Faaliyetler, Kürt Önde Gelenleri, Kürtlerde Dil, Edebiyat ve Sanat, Kürtlerde Eğitim ve Bilim, Kürtler ve Medya, Kürtlerde Siyaset ve Yönetim Anlayışı, Kürt Meselesi ve Çözüm Önerileri, Kürtlerle İlgili Diğer Konular, olarak ifade edilirken sempozyumun dillerinin ise, "Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca, Almanca." olduğu belirtildi.(Nihat Kanat-İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

2024 siyer yarışması soru ve cevapları
2023 siyer yarışması soru ve cevapları
Siyer Yarışması kayıtları 100 binlere ulaştı
Nisanur dergisi ağustos sayısı, "Siyaset, Müslüman ve Kadın" başlığıyla çıktı
İnzar dergisi ağustos sayısında "Sapma" konusunu işledi