Otizmin ilaçla tedavisi mümkün değil

Otizmin, günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluk olduğuna dikkat çeken uzmanlar, otizmin ilaçla tedavisinin şu anda mümkün olmadığını belirtti.

Batman İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü münasebetiyle yaptığı yazılı basın açıklamasında otizmin ilaçla tedavisinin şu an için mümkün olmadığına dikkat çekti.

Yaptığı açıklamada, otizme neyin sebep olduğunun bilinmediği ve genetik temelli olduğuna ilişkin bulguların olduğunu söyleyen Acar, “Ancak hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır.” ifadelerine yer verdi.

Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirten Acar;  “Otizm spektrum bozukluğuna her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır. Otizm, günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluktur ve Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi’nin 2012 verilerine göre 88’de bir görülme sıklığı vardır.” dedi.

Çocuğunuz bunları yapıyorsa dikkat!

Acar, otizmdeki belirtiler ile ilgili şu bilgileri verdi:

Eğer çocuğunuz:

-Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa,

-İsmini söylediğinizde bakmıyorsa,

-Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa,

-Parmağıyla ile istediği şeyi göstermiyorsa,

-Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa,

-Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa,

-Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa,

-Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa,

-Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa,

-Aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa,

-Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa,

-Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa,

-Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir.”

Otizmin tanısının kimler tarafından ve nasıl konabileceği ile ilgili bilgi veren Acar, şu ifadelere yer verdi: Tanı koyabilecek kişiler, yalnızca konunun uzmanı olan doktorlardır. Otizmli çocukların dış görünümleri diğer çocuklardan farklı değildir; ancak, davranışları farklıdır. Tanı, uzmanlar tarafından çocuğun gözlenmesi, gelişim testleri yapılması ve anne-babalara çocuğun gelişimi hakkında sorular sorulmasıyla konur.”

“Otizm tanısı 12 aylıktan itibaren konabilir.”

Otizm tanısının 12 aylıktan itibaren konabileceğini vurgulayan Acar, “Erken yaşta tanı konması, bir an önce eğitimin başlaması açısından önemlidir. Ülkemizde otizm tanısı koyabilecek uzmanlar çocuk ruh hastalıkları uzmanları ve çocuk nörologlarıdır. Çocuk ruh hastalıkları uzmanı, çocuk ruh sağlığını değerlendiren, tanılayan ve tedavi eden doktordur.” ifadelerini kullandı.

Otizm tedavisi ilaçla mümkün değildir

Otizm tedavisinde, ilacın eğitime destek ve istenmeyen hareketleri kontrol altına almak amacıyla verildiğine dikkat çeken Acar, “Otizmin ilaçla tedavisi henüz mümkün değildir. Değişikliklerin takip edilebilmesi, gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi için düzenli aralıklarla (yılda bir ya da iki kez) çocuğunuzu çocuk ruh hastalıkları uzmanına götürmelisiniz.” hatırlatmasında bulundu.  (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!
Dr. Ceylan: Doğru zaman, doz ve süreyle antibiyotik kullanımı gerekmektedir