Tüm dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla Siirt'te, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından farkındalık yürüyüşü düzenlendi.
"2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü" münasebetiyle açıklama yapan Siirt Halk Sağlığı Hizmetleri Eğitmeni Serap Sevcan Aslan, otizmin her toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede görülebildiğini kaydetti.
“Genetik ve çevresel faktörler otizme yol açabilmektedir”
Nisan ayının Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyada Otizm Farkındalık Ayı, 2 Nisan'ın ise Otizm Farkındalık Günü ilân edildiğini hatırlatan Aslan, nisan ayı boyunca tüm dünyada otizm konusunda bilinçlendirme çalışmalarının yapıldığını belirtti.
Otizm spektrum bozukluğunun çocuk yetiştirme ve ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisinin bulunmadığına vurgu yapan Aslan, “Otizm spektrum bozukluğu yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan, çocuktan çocuğa belirtilerde farklılıklar gösteren, daha çok kişiler arası iletişim, sosyal ilişki ve kısıtlı ilgi alanlarında problem yaşanılmasına sebep olan Gelişimsel Nörobiyolojik bir bozukluktur. Genetik ve çevresel faktörler otizme yol açabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre 2030 yılından sonra her iki çocuktan birinde görüleceği öngörülmektedir. Bundan dolayı önleyici tedbirlerin alınması, gerekli çalışmaların yapılması için erken tanı çok önemlidir.” dedi.
“Eğitim, otizmli birey için her şeyden önce 'tedavi' anlamına geliyor”
Otistik çocukların sosyal hayatta yer alabilmeleri ve kendi ihtiyaçlarını mümkün olduğunca bağımsız karşılayabilmelerinin önemine değinen Aslan, bu çocukların mutlaka eğitim sistemi içinde yer almaları gerektiğine vurgu yaptı.
Otistik çocukların ayakları üzerinde durarak hayata tutunmaları için erken yaşta eğitim almaları gerektiğini ifade eden Aslan, “Sağlık ihtiyaçlarının karşılanması ve farklı ilgi alanlarına yönlendirilmeleri çok önemlidir. Çünkü eğitim, otizmli birey için her şeyden önce 'tedavi' anlamına geliyor. Otizmi diğer engel gruplarından ayıran en önemli fark; erken tanı ve erken bireysel/kaynaştırma eğitimiyle otizmli çocukların sorunlarının büyük bir kısmını aşıyor olmalarıdır. Bu yürüyüşü gerçekleştirmemizdeki amaç, otizmin kamuoyunda bilinirliğinin artırılması ve otizmli bireylerin sosyal hayata katılımlarının sağlanmasına yönelik farkındalık yaratmaktır.” diye konuştu.
Siirt İl Sağlık Müdürlüğünden 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na kadar gerçekleştirilen yürüyüşe, İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Gökhan Merakçı, personeller, otizmli bireyler ve ailelerin yanı sıra vatandaşlar da eşlik etti.
İLKHA