Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ikinci el oto alım ve satımıyla ilgili yeni yönetmelik yayımladı. Yönetmeliğe göre, yetki belgesi olmayanlar oto alım ve satımı yapamayacaklar. Araçlara 3 veya 5 bin kilometreye kadar garanti verilecek, 8 yaş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu alınacak.
Yönetmeliği değerlendiren Gaziantep Otomobil Alım-Satım Komisyoncuları Derneği Başkanı Doğan Aslan, yıllardır bu yönde bekledikleri yönetmeliğin hayata geçirilmesinin hem alıcı hem de satıcılar için olumlu olduğunu söyledi.
Aslan, "Biz Türkiye Motorlu Araçlar Federasyonu olarak bu yönetmeliğin çıkması için 6 yıldan beri ciddi bir çalışma gerçekleştirdik. Bugüne kadar toplum içerisinde her meslek grubundan insanlar, kayıt dışı alım ve satım yaparak bu işin ticaretini yapıyorlardı. Hiçbir mesuliyet ve sorumlulukları yoktu. Bu saatten sonra yapılacak işlemlerde bu işi yeni yapmak isteyenlerin en az lise mezunu olması gerekiyor. Bu, işe yeni başlayacaklar için geçerli olacak. Geçmişte 10 yıl boyunca galericilik yapmış arkadaşlarımız için lise mezunu olma şartı aranmıyor." dedi.
"Müşteriye 3 ay ve 5 bin kilometre garanti vermiş olacağız"
Yeni dönemde hem alıcının hem de satıcının kazanacağını dile getiren Aslan, şunları söyledi: "Hem tüketici açısından hem de bizler gibi bu işi yapan esnaflar açısından bu yönetmelik faydalı oldu. Nedeni ise alıcı da aldığı malın kalitesi, özellikleri, fiziki durumu, ekspertiz raporuyla ilgili bilgi alabiliyor. Satıcı bu işi daha kurumsal yapabilmek adına TSE'li firmalardan ekspertizini yaptırabiliyor. Müşterisine mekanik anlamda gerek 3 ay ve gerek 5 bin kilometre garanti verebiliyor. Bu uygulamalar hem bizi koruyor hem de tüketiciyi korumuş oluyor. Bu garanti kapsamında ikinci el araçların her galerisinin kendine has bir servis istasyonu yok. Sigorta acenteleri ile gerçekleştirilen bir garanti sigorta kapsamı var. Bundan sonraki süreçte sattığımız araçların o firmadan garanti sigortasını yaptıracağız. Biz müşteriye 3 ay ve 5 bin kilometre garanti vermiş olacağız."
"Artık gerçek esnaf alım-satım yapacak"
Yeni düzenleme ile beraber ikinci el otomotiv sektörünün hak ettiği saygınlığı kazanacağını ifade eden Aslan, "Toplumuzda her meslek grubundan kişi, piyasadan araç temin ediyor. Aldığı aracı internet sitelerinde, oto pazarlarında çok rahatlıkla satabiliyor. Devlete bir lira bile vergi vermiyor. Hiçbir yasal sorumluluğu yok. Aldığı araç pert, kilometresi ile oynanmış olsa tüketiciye bunu olduğu gibi aktarıyor. Bu araç, son alan şahsın elinde patlıyordu. Geriye dönüp baktığında karşısında muhatap bulamıyordu. Ama şimdi bu tür insanlar bu işi yapmak durumundan çekildiği zaman bizim gibi bu işi meslek edinmiş işletmelerden aldığında karşısındaki muhatabını bulabilecek ve onlar bir sorunla karşılaştıklarında ise haklarını talep edebilecekler. Bu da tüketiciyi koruma adına çok ciddi bir gelişme olacak. Zaten yıllardan beri bunu yapabilmek için ciddi bir uğraş vermiştik." şeklinde konuştu.
"Yetki belgesi şart olacak"
İkinci el araç alım-satımı yapan iş yerleri için yetki belgesinin gerekliliğine değinen Aslan, "Bundan sonraki süreçte öncelikle alışveriş yaptığınız kurumun yetki belgesi dahilinde çalışan, bu işin ehli olan esnafların olmasına dikkat edilmelidir. Ondan sonraki süreçte, müesseseden alınacak aracın fiziki ve son durumu ile ilgili ekspertiz raporu istenmelidir. Bu raporun TSE belgeli müesseselerden alınması gerekiyor. Bu raporu gördükten sonra geçmişiyle ilgili sorgulama metodumuz var. 5664'e aracın şase numarasını mesaj gönderiyorsunuz. Buradan da aracın geçmişiyle ilgili bilgiler veriliyor." ifadelerini kullandı.
"Devir aşamasına gelinmeden ödeme yapılmamalı"
Aslan, ikinci el araç alacaklara uyarılarda bulunarak, "Vatandaşlar otomobil alıp satarken bizim bulunduğumuz çarşı gibi fiili olarak belediye ve valilikten gerekli izinleri alınmış toplu çarşılardan alışveriş yapar, aldığı firma ile birebir sözleşmesini net olarak yaparsa herhangi bir sorun yaşayabilir. Neticede ikinci el araç satıyoruz. Sorun yaşadığında, dönüp geldiğinde karşısında muhatap bulur. Ama dışarıdan ve harici vatandaştan alırsa herhangi bir sorun yaşadığında ise karşısında muhatap bulmaz. Bir de alışverişte dikkat edilmesi gereken husus, müessesesinin güvenilirliğini teyit etmesi lazım. Devir aşamasına gelinmeden ödeme yapılmamalıdır." dedi.
Son dönemlerde ikinci el araçlarda yaşanan problemlere karşı vatandaşların daha çok dikkatli olması gerektiğini sözlerine ekleyen Aslan, ikinci el otomotiv sektöründe güven sorununu çözmek adına çıkarılan kararın mesleğe rahatlama getireceğini kaydetti.
"İnşallah uygulamaya geçer, lafta kalmaz"
İkinci el otomotiv alım ve satımı yapan esnaf Zeynel Tepe de şu ifadeleri kullandı: "Biz zaten esnaf olarak hep bu konuda şikâyetçiyiz. Bizim işimizi memuru da esnafı da tamircisi de yapıyor. Herkes araç alıp satıyor. Bundan dolayı vatandaşların bu şekilde güven veren yerlerden alışveriş yapmaları daha güzeldir. Sonuçta karşılarında bir muhatap var. Bence yapılması gereken de buydu. Hatta biraz geç bile kalındı. İnşallah uygulamaya geçer, lafta kalmaz."
Söz konusu yönetmeliğin çıkmasının kendileri için iyi olduğuna değinen Mustafa Özkeleş ise bundan sonra her önüne gelenin araç alım-satımı yapamayacağını söyledi. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)