Beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimleri satışları arttırınca sektör temsilcileri de harekete geçti. 30 Eylül’de sona erecek vergi indirimlerinin devam etmesini talep eden sektör temsilcileri, ÖTV ve KDV indiriminin ardından bir nebzede olsa hareketlilik yaşandığını belirterek ÖTV'nin tamamen kaldırılmasını istiyor.
Beyaz eşyalardan alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) sıfıra çekilmesi ve mobilyada da Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesiyle piyasada bir nebzede olsa bit hareketlilik olduğunu belirten Gaziantep’teki sektör temsilcileri, 30 Eylül’de sona erecek vergi indirimlerinin sene sonuna kadar uzatılması için yetkililere çağrıda bulundu.
ÖTV indiriminin devam etmesi gerektiğini, bu konuda hükümetin süreyi uzatması gerektiğini belirten sektör temsilcilerinden Ali Oğuz, indirimin satışları arttırdığını ve indirimlerden hemen sonra firmaların ürünlere zam yapmasının ise kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi.
Esnaf olarak ÖTV indirimi yerine KDV’de bir indirim istediklerini belirten Oğuz, “Çok büyük bir oranda olmasa da satışlarımızı biraz etkiledi. Biraz daha hareketli oldu. Zam gelmeseydi, daha iyi olurdu. ÖTV indirimi ile birlikte firmaların ürünlere zam yapması iyi olmadı. Yoksa yüzde 7’lik bir indirim bizim için iyi oldu. İnşallah yıl sonuna kadar bunu uzatırlar. Temennimiz budur. Devletten bunun uzatılmasını istiyoruz. Bu indirim yıl sonuna kadar uzatılırsa biz ayakta kalırız.” dedi.
ÖTV indiriminin ürün fiyatlarına pek fazla yansımadığını belirten Oğuz, “Biz ÖTV indirimi değil de daha farklı bir proje ve indirim istiyoruz. Aslında ÖTV indirimi çok da fazla olmuyor. Yüzde 6’lık indirim pek fazla bir şey değiştirmiyor. Bin liralık bir üründe 70 liralık bir indirim oluyor. Bu da vatandaşı çok fazla cezbetmiyor. KDV indirimi olsa daha iyi olurdu. Ürün indirimlerine daha çok yansır. Bin liralık bir üründe 200 liralık bir indirim olur. Bu da hem bizim açımızdan hem de vatandaşlar açısından daha iyi olur.” ifadelerini kullandı.
ÖTV’nin sıfırlanmasının kendilerini pek etkilemediğini, sadece vatandaşlara biraz yararı olduğunu dile getiren Erdoğan Üstündağ da esnaf olarak bütün ürünleri kapsayan KDV indirimi istediklerini ve KDV indirimi düzenlemesinin yeniden ele alınması çağrısında bulundu.
Üstündağ, “5-6 aylık süre içerisinde insanların alım gücü biraz yüksekken ÖTV indirimi piyasayı biraz hareketlendirdi. Ama ÖTV indirimindeki 6,7’lik indirim esnafı pek de etkilemedi. Tüketicileri etkilemiş olabilir. Ama esnafı etkilemedi. Ama KDV indirimi olsaydı daha farklı olurdu. Belki bizim için de biraz daha hareketlilik olurdu. Şu an piyasada yine bir durgunluk başladı. Son aylarda hareketli günler bekliyoruz. Ama o da yok, şu an piyasa durgun. Bunun da neden kaynaklandığını tam olarak bilmiyoruz. Yani ÖTV bizi pek etkilemedi.” şeklinde konuştu.
ÖTV’nin sıfırlanmasının küçük esnafa bir katkısının olmadığını, sadece büyük firmalara yaradığını ifade eden Üstündağ, “Bu indirimin küçük esnafa pek fazla bir etkisi yok. Zaten tüketici geldiği zaman bir indirim istediğinde bizler 6,7’lik bir indirim yapıyoruz. Bu indirim bize yaramadı. Ama büyük firmalara yaradığını biliyoruz. Bize pek bir etkisi yok. Sıkıntılarımız devam ediyor. Ama tüketicilere bir katkısı olmuş olabilir. Her ne kadar bizleri etkilemese de tüketici için ÖTV’nin devam etmesini istiyoruz. Şu an tüketiciler de indirimin devam edip etmeyeceğini soruyor. KDV indirimi bütün ürünlerimizi etkileyecektir. Bazı ürünlerimiz yurt dışından geliyor. ÖTV zaten yurt dışından gelen ürünlerde yok. Ama Türkiye’de üretilen ürünlerimizde ÖTV var. Biz indirimin diğer ürünleri de kapsamasını istiyoruz. Hepsinin eşit seviyede olmasını istiyoruz. O yüzden ÖTV indirimi yerine KDV indirimi olsaydı, daha farklı olabilirdi.” diye konuştu.
Bayramdan sonra işlerinde ciddi bir düşüşün olduğunu da sözlerine ekleyen Üstündağ, düğün sezonu olmasına rağmen piyasada bir belirsizliğin olduğunu ifade etti.
İLKHA