Türkiye’nin genelinde olduğu gibi Batman’da da kitaba ilgi yeterli seviyede değil. Sosyal medya, görsel yayın organları okumaya ciddi anlamda ilgiyi azaltıyor. Kitapseverlerin sayısı gün geçtikçe azalıyor. Kitap fiyatlarındaki önlenemeyen artış ve pahalılık az sayıdaki kitap dostunu başka arayışlara yöneltiyor. Bunlardan biri de sahaflar, ikinci el ucuz kitap satıcıları.
Batman’da ikinci el kitap satışı yapan Abdüsselam Demir, son zamanlarda kendilerine yönelik ilginin arttığını, ikinci el kitaba bayağı rağbet olduğunu söyledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Demir, fiyatlarının yüzde 30-40 oranında piyasadan daha düşük olduğunu vurguladı.
Kitap okumayı sevdiği ve boş zamanlarını değerlendirmek için böylesi bir işle uğraştığını belirten Abdüsselam Demir, “13 yıldır bu işle uğraşıyorum. Boş zamanlarımı burada değerlendiriyorum. Kitapla ilgilenmeyi, kitap okumayı seviyorum. Bunun için bu işle uğraşıyorum. İkinci el kitap satıyorum. Vatandaşlar buraya gelip kitaplarını bize satıyor biz de başkalarına satıyoruz. Piyasaya göre kitaplarımı çok uygun fiyata veriyorum. Yüzde 30-40 oranında piyasadan daha düşük veriyorum.” dedi.
Fiyatlarının düşük olması nedeniyle ikinci el kitap alımına rağbetin çok fazla olduğunu vurgulayan Demir, daha çok dünya klasikleri, polisiye roman, macera türü kitaplara ilginin olduğunu kaydetti.
“İkinci el kitaba rağbet var”
Demir konuşmasına şöyle devam etti: “Birinci el kitap fiyatları çok fazla yükseldiği için vatandaşlar ikinci el kitaba rağbet gösteriyor. Şu an çok fazla ikinci el kitap satıyoruz. Müşteriler ikinci el kitaba rağbet göstermeye başladılar. Genelde buraya öğrenciler ve kitapseverler uğruyor. Bizde her çeşit kitap var. Romanlar, tarihi kitaplar, kişisel gelişim kitapları, felsefe, sosyoloji, psikoloji, dini kitaplar, öğrencilere yönelik hikâye kitapları, düşünce, Kürtçe ve İngilizce kitapları var. Her kesime hitap edecek bir kitaplarımız var.”
“Okuma oranları yetersiz”
Yarım asrı aşkın kitapların da mevcut olduğunu aktaran Demir, “60-70 yıllık kitaplarımız da mevcuttur. Bizde şöyle bir uygulama da var; vatandaşlar yıllık 25 TL karşılığında istedikleri takdirde kitapları alıp eve de götürüp okuyabilirler ve burayı bir kütüphane olarak da kullanabilirler. Bazı illere göre Batman’da okuma oranları biraz da olsa yüksektir, ama yine de yetersizdir. Bunda ailelerin de etkisi var. Çünkü aileler okumuyor. Ebeveynler okumayınca çocuklar örnek alamadığı için okumuyor.” ifadelerini kullandı.
Anne ve babaların çocuklarına kitap okuma kültürünü aşılaması gerektiğini vurgulayan Demir, “Anne ve babalar çocuklarıyla beraber kitap evlerine gidip birlikte kitap seçmelidirler. Çocuklara kitap seçmeyi öğretmelidirler.” diye konuştu.
İLKHA