Pakistan'daki siyasi krizin perde arkası

Hükümetin gösterilere bir önlem olarak, federal başkentte kanun ve düzeni bir anayasa maddesi uyarınca orduya devretmesi hatalı bir adımdı. Bazı çevreler bunu darbeye davet ya da en azından teşvik olarak algıladı

Pakistan'da biri federal meclisteki 3. parti konumundaki Pakistan Adalet Hareketi ile, diğeri marjinal bir siyasi parti konumundaki Pakistan Avam Hareketi, aynı zamanda Pakistan'ın "Bağımsızlık Günü" olan, 14 Ağustos'ta hükümeti yıkmak üzere federal başkent İslamabad'a "Uzun Yürüyüş" başlatacaklarını çoktan ilan etmişlerdi.

Pakistan Adalet Hareketi 2013 seçimlerinde Federal Meclise 272 sandalyeden 35 ini alarak üçüncü parti olarak girmişti. Eyaletlerden Khyber Pakhtunkha'da seçimlerden birinci, Pencap eyaletinde ikinci parti olarak çıkmıştı.

Başkentte parlamentoyu kuşatmaya kadar giden "uzun yürüyüş" e sebep olarak ise 2013 seçimlerine hile karıştırıldığını göstermekte. İmran Han ve partisinin son talebi ise Başbakan Nevaz Şerif'in istifa etmesi. Zaten uzun yürüyüş başlatılırken İmran Han federal başkent İslamabad'da başlatacakları oturma eylemini hükümeti yıkmadan sonlandırmayacağını açıklamıştı.

Pakistan Avam Hareketi'nin liderliğini ise tartışmalı bir şahsiyet olan Tahirul Kadiri yürütmekte. Aynı zamanda bir hukukçu olan Tahirul Kadiri, dini yönünden ayrı olarak, partisi ile girdiği seçimlerde başarılı olamamış bir politikacı. Kanada'da yedi yıl kaldıktan sonra Pakistan'a "devrim" söylemi ile gelmesi tartışma çıkarmıştı.

Pakistan Avam Hareketi ve lider Tahirul kadiri "Uzun Yürüyüş" başlatma sebebi olarak Pakistan'da yaygın yolsuzluk ve bozuk düzeni göstermektedir.

Pakistan'da sandıktan çıkamayanlar şamata ile hükümeti düşürmek istiyorlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.