Palandöken: Vergi indirimlerinin süresi uzatılmalı

​TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, mobilya ve beyaz eşyadaki vergi indirimlerinin süresi uzatılmasını, otomotiv ve konut sektöründe ise kalıcı vergi indirimleri yapılması gerektiğini belirtti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 31 Mart'ta sona erecek olan mobilya ve beyaz eşyadaki vergi indirimlerinin süresini uzatılması çağrısında bulundu.

Ekim ayında otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve konutta yapılan vergi indirimlerinin süresinin yıl sonunda 31 Mart tarihine kadar uzatıldığını hatırlatan Palandöken, vergi indirimlerinin hem enflasyonun düşmesine hem de ekonomik canlanmaya çok büyük etkisi olduğunu belirtti.

Palandöken, "Ancak, 31 Mart'ta sona erecek vergi indirimlerinin süresi uzatılmasına bir kez daha ihtiyaç var. Nisan ayından itibaren bu sektörlerde daralma beklentisi var. Ekonomik büyüme için lokomotif pozisyonda olan bu sektörleri canlı tutmak zorundayız. Bunun için de beyaz eşya ve mobilyada indirimlerin süresini uzatmalı, konut ve otomotivde ise vergi rejimini değiştirerek kalıcı vergi indirimleri yapmalıyız." dedi.

"Göre otomotiv sektöründeki ÖTV oranlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor"

Vergi indirimlerine rağmen otomobil ve hafif ticari araç pazarının 2018 yılında yüzde 35 daraldığını belirten Palandöken, "2018 yılında yüzde 35 daralan otomobil ve hafif ticari araç pazarı bu yılın Ocak ayında yüzde 59, Şubat ayında da yüzde 47 daraldı. Vergi indirimleri bitmek üzereyken pazarda talebin artması gerekirken tam tersi daralıyorsa bu durum kalıcı vergi indirimi yapılması gerektiğini gösteriyor. Keza otomotiv sektöründe yüksek vergi oranlarının nedeni cari açığın azaltılması idi. Cari açıkta çok ciddi oranlarda azaldığına göre otomotiv sektöründeki ÖTV oranlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Özellikle de hafif ticari araç pazarının yeniden canlanması, üretimin ve dolayısıyla ekonomik büyümenin artması için çok önemli. Bunun için de sektördeki ÖTV oranlarının düşürülmesi gerekiyor. Oran indirim ile sektörün canlanması halinde vergi gelirleri de yeniden artacaktır." ifadelerini kullandı.

"Yaz ayları boyunca vergi indirimleri sürdürülmeli"

Beyaz eşya ve mobilyada vergi indirimlerinin Ekim ayına kadar uzatılması gerektiğini ifade eden Palandöken, '2018 yılında beyaz eşya sektörü yüzde 17 daraldı. Beyaz eşya ve mobilya sektöründe vergi indirimleri ekim ayında yapılmıştı. Oysa sektörde en yüksek tüketim zamanı yaz ayları. Bu nedenle yaz ayları boyunca vergi indirimleri sürdürülmeli. Bununla beraber beyaz eşyada ÖTV tamamen kaldırılmalı. Beyaz eşya sektörü, yurt dışına ihracat yaptığımız çok önemli sektörlerden biri. Vergi indirimiyle bu sektörü daha da büyütmeliyiz ki hem ihracatımız artsın hem de işsizliğin azalmasına katkısı olsun." dedi.

"800 binin üzerinde satılmayı bekleyen konut stoku bulunuyor"

Konut ve işyeri satışlarında tam bir KDV karmaşasının yaşandığının altını çizen Palandöken, "Hali hazırda 800 binin üzerinde ve toplamda 1 milyar metrekare satılmayı bekleyen konut stoku bulunuyor. Vergi indirimiyle de bu satışların desteklenmesi lazım. Zaten konut ve işyeri satışlarında o kadar karışık bir KDV uygulaması var ki bu karışıklık hem KDV iadelerine neden oluyor hem de uygulamayı zorlaştırıyor. Sektörde sadece tek bir KDV oranı olmalı, o da yüzde 1'in üzerinde olmamalı." ifadelerine yer verdi.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

TESK Başkanı Bendevi Palandöken'den "kasım" indirimleri uyarısı
HÜDA PAR: Asgari ücret en az 30 bin TL olmalı!
Sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor
Altın fiyatları düşüyor!
Emlak danışmanlarından "Konut alma" tavsiyesi