Pamuktan umduğunu bulamayan çiftçi mısıra yöneldi foto

Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki çiftçiler, pamuğun yetiştirilmesinin zahmet olduğunu bu nedenle de tekrar mısır ekimine yöneldiklerini söylediler.

Bismil’de her sene pamuk eken çiftçiler, bu yıl pamuk fiyatlarının düşük olması, ekim ve hasadın zahmeti çok olduğu için mısır ekimine yöneldiklerini belirttiler.

Bismil ilçesinin Ambar Mahallesi’nde çiftçilik yapan Yasin Koç, mısırın ekim açısından daha kolay olduğu, zor şartlarda bile yetiştiği ve verimi yüksel olmasından dolayı tercih edildiğini belirtti. 

Koç, “Sürekli pamuk ekiliyordu fakat kaç yıldır tarlalar verimden düştüğü için bu yıl da mısırı tercih ettik.  Mısırın fiyatı düşük ama verimi yüksektir. Pamuktan önce dönüm başı 600 kilo alıyorduk ama şu an o verim alamıyoruz.  Hasat şimdi 300 kiloya inmiş. Pamuğun ortalaması primiyle beraber 2 bin TL’yi buluyor. Mısıra 650 TL fiyat veriliyor. Ama verim olarak mısırdan bin 200’TL den bin 800 TL’ye kadar alabiliyoruz. Şu anki şartlara göre pamukta bir dönümden 300 kilo, mısırda ise bin 800 TL alıyoruz.” dedi.

“Vahşi sulama nedeniyle tarlalar her geçen gün çoraklaşıyor

Vahşi sulama diye adlandırılan yöntem nedeniyle tarlaların her geçen gün çoraklaştığını da ifade eden Koç, sözlerine şöyle devam etti: “Tarlalar yoruldu hiç dinlendirmiyoruz. Nadasa bırakmamız gerekirken bunu yapmıyoruz.  Nadasa bırakmadığımız için ekin değiştiriyoruz ki verimler yükselsin. Mısırın verimi şu an yüksek olduğu için mısır ekiyoruz. Mısır ekimi için Nisan ayında tarlaları hazırlamaya başlıyoruz, Mayıs ayında ekim yapıyoruz ve beşinci ayda da sulamaya başlıyoruz. Yaklaşık 9 defa suluyoruz. 11’inci ayda da biçmeye başlıyoruz. Mısır ekim açısından daha kolay olduğu için ve zor şartlarda bile yetiştiği için mısır ekiyoruz.”

“Pamuğun yetiştirilmesi daha zor”

Pamuğun yetiştirilmesinin daha zor olduğunu belirten Koç, “Son yıllarda bölgemizde hava şartları değişim göstermektedir. Nisan aylarında yağmurun fazla yağması pamuğun geç verim vermesine neden oluyor.  Bu yönden mısır ekimi daha avantajlı oluyor. Yabani otların temizliği için işçi tutuyoruz.  Bu da bir hayli masraflı oluyor. Mısır ekiminde ilaçlama sistemiyle bu sorun çözülebiliyor.” diye konuştu.

Devletin mısıra desteği pamuğa oranla yok denecek kadar az olduğunu belirten Koç, “40 bin TL civarı tarım desteğinden devlet kesintisi de oluyor, net olarak 35 bin TL civarında tarım desteğimiz var. Bizler bu desteğin artırılmasını beklerken devlet bunu daha da indirdi. Bu şekilde devam edecekse biz bu desteği istemiyoruz.” dedi.

İLKHA

































İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bismil Haberleri

3'üncü zincirleme kazada 7 yaralı
Batı İlçe Otogarı-Bismil Eliaçık Mahallesi otobüs saatleri
Batı İlçe Otogarı-Bismil Eliaçık Mahallesi otobüs saatleri
Bismil – Salat – Tepe Mahallesi otobüs saatleri
Diyarbakır Bağlar ilçesi Teğmen Caddesinde çıkan yangın korkuttu