Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemilere) verilen genel addır.
En basit tanımıyla dünyada eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isimdir.
Etimolojik olarak; ‘’pan’’ eski Yunancada tüm anlamına gelir, insanlar anlamına gelen ‘’demos’’ ile birleştirilerek ‘’pandemi’’ yani dünya yüzeyinde geniş bir alanda etkisini gösteren salgın hastalık anlamında kullanılır.
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tanımlamasına göre bir hastalığın pandemi sayılabilmesi için aşağıdaki 3 koşulu sağlaması gerekir:
1-Nüfusun daha önce maruz kalmadığı bir hastalığın ortaya çıkışı
2-Hastalığa sebep olan etmenin insanlara bulaşması ve tehlikeli bir hastalığa yol açması
3-Hastalık etmeninin insanlar arasında kolayca ve devamlı olarak yayılması
Bir hastalık veya tıbbi durum, sadece yaygın olması ve çok sayıda insanın ölümüne yol açması nedeniyle pandemi olarak nitelendirilemez, aynı zamanda bulaşıcı olması da gereklidir.
Örneğin kanser, insanlarda çok sayıda ölüme sebep olan bir hastalık olmasına rağmen bulaşıcı olmadığı için pandemi olarak adlandırılmaz.
Covid-19
Covid-19 pandemisi; Aralık 2019'da başlamış, Çin'in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan kökenli SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni bir Coronavirus'ün neden olduğu pandemidir.
İlerleyen zamanlarda tüm dünyaya yayılan salgın, 11 Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmiştir.
Tarihi pandemi ve epidemiler
1-Kara veba
2-Kolera
3-Grip (Influenza)
4-İspanyol gribi
5-Hong Kong gribi
6-Domuz gribi
7-Tifo
8-Covid-19
Pandemi Hastanesi ne demek?
Bünyesinde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Göğüs hastalıkları, İç Hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu ve 3. seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler Pandemi Hastanesi olarak kabul edilir.