Kısa sürede tüm dünyaya yayılan ve Türkiye’de de halen etkisini sürdüren Covid-19 pandemisi, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Pandemi sonrasında her sektörde olduğu gibi küçük esnaf da mart ayından bu yana işleri düştüğü için zor günler geçiriyor.
İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan son pandemi kısıtlamalarından 383 bin esnaf ve 2 milyonun üzerinde çalışan doğrudan etkilendi. Pandemi sürecinden bu yana zor günler geçiren ve iflasın eşiğine gelen esnaf, son kısıtlamalardan sonra iş yapamaz hale geldi.
17 Kasım’da yürürlüğe giren kısıtlamalarla birlikte lokanta, restoran, kafe ile büfeler servise kapatıldı ve paket servise geçmeleri istendi.
Covid-19 pandemisi nedeniyle satışlarda rekor düşüşlerin yaşanmasıyla birlikte birçok ilde olduğu gibi Gaziantep’te de esnaf işyerlerini kapatmaya başladı.
Kentin en işlek caddelerinde birçok esnaf dükkanını hiç satış yapmadan kapatırken, iş yapamayan kimi esnaf da çareyi dükkanını kapatmakta ya da devretmekte buluyor.
Gaziantep’te birçok esnaf iş yapamadığı ve iflasın eşiğine geldiği için kepenk bile açmazken iş yerlerini açık tutan esnaf ise satış yapamamaktan ve işyerini siftahsız kapatmaktan yakınıyor.
Pandemi nedeniyle işlerinin ciddi oranda düştüğüne dikkat çeken esnaf, özellikle küçük esnafa verilen desteklerin yetersiz olduğundan yakınıyor.
Covid-19 önlemleri kapsamında alınan yeni tedbirlerin ardından işlerinin daha çok düştüğüne dikkat çeken esnaf, bu olumsuz gidişatın devam etmesi halinde kepenk kapatan esnafın sayısının artacağına dikkat çekiyor.
Hasan Akgül
Yıllardır birlikte esnaflık yaptıkları çevredeki 4 esnafın işyerini kapatmak zorunda kaldığını belirten esnaf Hasan Akgül, iş yapamayan esnafın çareyi dükkanını kapatmakta bulduğunu söyledi.
“İşyerimizi siftahsız açıp kapatıyoruz”
Esnafın “kan” ağladığını belirten Akgül, “Satış olmadığı için boş boş oturuyoruz. Müşteri gelmiyor. Çünkü halkta para yok. Karşıda esnaf komşumuz vardı, 20 senelik esnaftı ve pandemi nedeniyle işleri olmayınca dükkanlarını kapattılar. Çevremizde de iflas eden işyerleri var. Pandemi ve sokağa çıkma yasakları esnafı etkiliyor. Halk, sokağa çıkamadığı için alış veriş de yapamıyor. Dolayısıyla biz de dükkan açamıyoruz. Cebe giren para yok ama masraflarımız cepten gidiyor. İşyerimizi siftahsız açıp kapatıyoruz. Tabi biraz da kısmet meselesi olduğu için sadece biz değil, birçok esnaf bu durumdan etkileniyor. Siftah yapabilmek için müşteri bulmaya çalışıyoruz.” dedi.
Serkan Kaya
Pandemi ile mücadele kapsamında alınan yeni tedbirler gereğince lokantaların sadece paket ve gel-al servisi yapmasıyla işlerinin yarı yarıya düştüğünü belirten lokanta işletmecisi Serkan Kaya, özellikle de hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarının kendilerini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
“Pandemi süreci bizi yüzde 60 etkiledi”
Kısıtlamaların zor günler geçiren esnafı mağdur ettiğini söyleyen Kaya, “Pandemi süreci en çok esnafı etkiledi. Şu anda sadece paket servisi yapıyoruz. Dükkanımızda çarşı bölgesinde olduğundan dolayı hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı tamamen kapatmak zorunda kalıyoruz. Bundan dolayı sadece haftanın 5 günü çalışıyoruz. Diğer 2 gün ise mecburen kapatıyoruz. Bundan dolayı bayağı bir sıkıntılıyız. Giderlerimiz sabit ama gelirlerimizde yüzde 60-70 civarında bir düşüş oldu. Pandemi süreci bizi yüzde 60 etkiledi.” ifadelerini kullandı.
Sinan Keklikçioğlu
“Çoğu esnaf dükkanını kapatıyor veya devrediyor”
Pandemi nedeniyle işlerinin ciddi oranda düştüğünü ve çoğu gün dükkanını siftahsız açıp kapattığını ifade eden bebek kıyafetleri satan Sinan Keklikçioğlu da şunları söyledi:
“Zaten insanların geçimi sıkıntılı ve bundan dolayı alış verişte de durgunluk var. Hafta sonu ailesiyle alış verişe gelenler oluyordu. Fakat hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı kapalıyız. Alış veriş de olmadığı zaman esnaf büyük bir kayıp yaşıyor. Esnaf bu süreçten çok etkilendi. Allah’a şükürler olsun benim dükkan kiram yok ama dükkan kirası, çek, senet ödeyen esnafımız çok zor durumda. Çoğu esnaf dükkanını kapatıyor veya devrediyor. Devletin bazı destekleri oluyor. Vergiler ertelendi ama ertelenen vergiler birikiyor. Bu da esnaf için zor oluyor. Devlet biraz daha esnek davranırsa esnaf biraz rahatlayabilir. Esnaf da vatandaş da sıkıntı yaşıyor. İnşallah bu durum düzelir.”
Ali İhsan Uçar
“Sokağa çıkma kısıtlamalarının kalkması lazım”
Esnafın pandemi sürecinden çok olumsuz etkilendiğini ifade eden çanta satışı yapan Ali İhsan Uçar da, “Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı esnafın durumu daha da kötü oldu. Esnaf olarak ayda 800 lira zararım var. Cumartesi ve pazar günü açık olsak, belki dükkanımızın aylığını çıkartırız. Esnaf olarak daha rahat ederiz. Şu anda esnafın durumu çok kötü ve her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bugün 100 lira bile kazanmadım. 100 lira ile iki ev nasıl geçineceğiz? Pandeminin canı çıksın. Bir şekilde öleceğiz. Bu şekilde esnafın işleri iyi değil. Sokağa çıkma kısıtlamalarının kalkması lazım. Kısıtlamalarla bir yere varamayız.” şeklinde konuştu.
Abdulbaki Alkurt
“Sokağa çıkma kısıtlamalarından dolayı bir ayda 8 gün kapalı kalıyoruz”
Sokağa çıkma kısıtlamalarının zor günler geçiren esnafı olumsuz etkilediğine dikkat çeken ayakkabıcı Abdulbaki Alkurt ise, “Sokağa çıkma kısıtlamalarından dolayı bir ayda 8 gün kapalı kalıyoruz. 8 gün kapalı kalmamız bizi bayağı bir zorluyor. Zaten zorlu bir dönemdeyiz. Ayda 8 gün kapalı kalmamız da bizi olumsuz etkiliyor. Esnaf olarak işimiz çok zor. Rabbim yardımcımız olsun ama pandemi sürecinde kısıtlamaların süresi biraz daha az olursa tabi ki daha güzel olacaktır. Pandemi sürecinde işlerimiz yüzde 40 oranında düştü. Bu düşüşte esnafı haddinden fazla yıpratıyor. Zengin hep zengin fakir de hep fakir kalıyor. Bu süreçte her türlü kaybımız var.” diye konuştu.