Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, 112 Acil Komuta Kontrol Merkezine yapılan gereksiz çağrılarla ilgili bilgi verdi. 2019 yılında ambulans servisine 572 bin çağrı geldiğini belirten Bentli, gelen çağrıların 73 bini vaka olarak gerçekleştiğini, asılsız ihbarlarda bir önceki yıla göre ise yüzde 10'luk bir düşüş yaşandığını söyledi.
Vatandaşlara çağrıda bulunan Bentli, 112 acil çağrı hatlarını gereksiz kullanmamalarını ve trafikte ambulanslara geçiş önceliği verilmesi konusunda hassasiyet göstermelerini istedi.
“Para cezası uygulanması devreye girdikten sonra azaldı sahte çağrılar azaldı”
Malatya genelinde 35 adet 112 istasyonunun olduğunu ifade eden Bentli, 507 personelle sağlık hizmeti verdiklerini söyledi.
Sahte çağrıların yüksek olması tüm Türkiye'nin sorunu olduğunu dile getiren Bentli, "2017, 2018 tüm Türkiye'de ortalama yüzde 93, 94 bir sahte çağrı oranı varken, rakam giderek azalmakta. Geçen yıl İçişleri Bakanlığımızın genelgesiyle, sahte çağrılar tespit edildiği zaman 250 lira para cezası uygulanması devreye girdikten sonra azaldı ama hala çok yüksek oranlarda. 2017'de 716 bin çağrının 72 bini vaka olarak gerçekleşmiş. Tabi bunların hepsi asılsız çağrı değil. Çok acil olmadığını komuta doktorlarımız değerlendirip, hastanın polikliniğe veya kendi imkânlarıyla acile başvurmaları önerilen vakalar. Ama çoğunluğu dediğimiz asılsız ihbarlar. 2018'de 617 bin çağrının, 71 bini vaka olarak gerçekleşmiş. 2019'da 572 bin çağrının 73 bini vaka olarak gerçekleşmiş. Oran olarak yüzde 10'lardan 13'lere çıkmışız gerçek vaka çağrılarında. Asılsız ihbarlar yüzde 90'lardan, yüzde 80'lere düşmüş. Vatandaşlardan isteğimiz, sizin yakınınızda olabilir sonuçta belli sayıda çağrı alan personelimiz var. Kendi yakınınız için aradığınız meşgul olduğunda bazı hastalıklarda bir saniyenin önemi var. Bunu düşünsünler hem vicdanen bu konuda biraz rahatsız olsun diye demecimizi vurgulayarak, veriyoruz. Giderek bu sayı düzelecektir.” dedi.
Trafik konusunda sıkıntı yaşamadıklarını belirten Bentli, halkın çoğunluğu bu konuda duyarlı olduğunu, dikkat etmeyenlerinde daha duyarlı olmalarını istedi.
“Helikopterle yılda ortalama 100 hasta taşıyoruz”
Kapalı köy yollarının fazla olmasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Bentli, şöyle devam etti:
"Bu konuda da 2'nci Ordu'nun helikopterini kullanıyoruz. Kendi helikopterimizi de her zaman kaldırabiliyoruz. Bizim helikopterimiz tipide çıkamıyor. Askeri helikopter Sayın Valimizin talimatı doğrultusunda vaka olunca çıkartıyoruz. Sağ olsun TSK bu konuda bize çok büyük destek oluyor. Hava ambulansımız, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Kahramanmaraş, Bingöl, Tunceli, Erzincan illerine hizmet veriyor. Burada bazı ilçelere veriyoruz bazılarına vermiyoruz. Çünkü onun daha yakın olduğu bir helikopter merkezi varsa, ilçelere onlar hizmet veriyorlar. Helikopterle yılda ortalama 100 hasta taşıyoruz. Daha çok acil vaka, kalp krizi, trafik kazası gibi karayollarıyla daha uzun sürecekse veya hava şartları uygun olmadığı zamanlarda bu hastaları taşıyoruz. Paletli ambulansımız da var. Özellikle paletli ambulansımız, Pütürge, Arapgir ve Akçadağ'da gerçekten köy yollarında kar lastiği de olsa gidemeyeceğimiz yerlerde paletli araçlarımız hastalarımızı alıyorlar."
İLKHA