Parkinson teşhisi konulmuş 7 milyondan fazla insan var

Batman İl Sağlık Müdürlüğü, dünyada kronik nörolojik bir hastalık olan Parkinson teşhisi konulmuş 7 milyondan fazla insanın bulunduğunu belirtti.

Dünyada kronik nörolojik bir hastalık olan Parkinson teşhisi konulmuş 7 milyondan fazla insan bulunduğunu belirten Batman İl Sağlık Müdürlüğü, "Erken tedavi ile hastalığın ilerlemesi yavaşladığından, hastalar iyi bir yaşam kalitesini daha uzun süre koruyabilir." denildi.

Batman İl Sağlık Müdürlüğü, "11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü" münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Parkinson hastalığı konusunda toplumsal farkındalık ve bilinçlenme oluşturmak adına her yıl 11 Nisan tarihinin tüm dünyada "Dünya Parkinson Hastalığı Günü" olarak ilan edildiği hatırlatılan açıklamada, dünyada kronik norolojik bir hastalık olan Parkinson teşhisi konulmuş 7 milyondan fazla insan bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada, "İlk kez İngiliz Doktor James Parkinson tarafından 1817 yılında titrek felç olarak tanımlanmıştır. Beynimizde hareketlerimizi kontrol eden ve bundan sorumlu olan hücreler bulunur. Bu hücrelerden kimyasal maddeler salgılanır, bunlardan birisi de dopamindir. Dopamin, beyne gelen bilgileri bir sinir hücresinden diğerine aktarır, böylece vücut dengesi sağlanmış olur. Fakat bu hücrelerin bir kısmı hasar gördüğünde ya da azaldığında dopamin salgılanamaz, azalmış dopamin sonucu vücutta titreme ve yavaş hareket etme gelişir. Vücudun dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan bu hastalığa Parkinson hastalığı denir." ifadelerine yer verildi.

Parkinson'un, yavaş ve sinsi seyreden bir hastalık olduğuna işaret edilen açıklamanın devamında, "Hastalık sürekli ilerler, felce veya ölüme neden olmaz. Başlangıcında tek taraflı belirtiler görülürken daha sonra bu bütün vücuda yayılır. Belirtilerin şiddeti her hastada farklıdır. Hastalık genelde 50 yaşından sonra görülür ve erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. Parkinson’u oluşmasını engellemek mümkün değildir, ancak Parkinson belirtilerini hafifletme konusunda etkili olan çeşitli tedaviler mevcuttur. Bu nedenle, belirtiler ve erken tedavi hakkında bilinçlendirme son derece önemlidir." denildi.

Açıklamanın sonunda şunlar kaydedildi:

"Erken tedavi ile hastalığın ilerlemesi yavaşladığından, hastalar iyi bir yaşam kalitesini daha uzun süre koruyabilir. Erken tedavi, ancak erken teşhis sayesinde mümkündür. Bu nedenle, Parkinson'un ilk belirtilerinin farkında olmak ve mümkün olan en kısa sürede doktora başvurmak son derece önemlidir. Ayrıca son dönemlerde geliştirilen beyin pili tedavisi ve çekirdek hücrelere yönelik tedaviler oldukça umut vaat edicidir. 10 yıl sonra Parkinson tedavisinde çok daha ileride olacağımız söylenebilir. Parkinson'da erken tedavinin hastalığın ilerlemesini geciktirmeye yardımcı olduğu ve kaliteli yaşam süresini uzattığı ispatlanmıştır."

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Batman Haberleri

Batman'da "Gazze'ye Nefes Ol" temasıyla kitlesel basın açıklaması yapıldı
Batman Umut Kervanı 5 tır daha deprem bölgesine gönderdi
Batman halkı Kur'an için meydanlara indi
Zahire ve Hububatçılar: Üretimin artması için ciddi seferberlik başlatılmalı
Batman’da yatırımcılar istihdamı artırmak için OSB’de yer talebinde bulunuyor