Hilvan'da mevsimlik olarak patates işinde yevmiye ile çalışan işçiler, mevcut fiyatın ihtiyaçlarını karşılamadığını belirterek, fiyatların Çukurova'daki fiyat seviyesine çıkarılmasını istediler.
İşçi çavuşu ve aynı zamanda mahalle muhtarı olan Lütfü Çiftyürek, "Ben Bahçelievler Mahallesinin muhtarıyım. 26 senedir işçi çavuşluğu yapıyorum aynı zaman da Çukurova'da kayıtlıyım çavuş olarak. Bizim memleketimizde iş sahası yavaş yavaş başladı ama Çukurova’ya göre işçi çalıştırma fiyatları düşük. Bu saatten sonra burada fiyatların artmasını bekliyoruz eskiye nazaran tüccarlar burada iş yapmaya başladı. Biz burada yevmiye olarak 38 lira ya çalışıyoruz, Çukurova da 50 liradan aşağı değildir. İşçiler bize Çukurova ile buradaki farktan bahsediyorlar. Saat olarak fark yok ama fiyat farkı var." dedi.
İşçilerin yevmiyenin azlığından şikayetçi olduğunu belirten Çiftyürek, "Millet bize diyor ki biz 38 liraya çalışıyoruz etin kilosu 30 lira olmuş, çayın kilosu da öyle. Bu şekilde milleti kurtarmıyor. Bir aile çalıştığı zaman biri ev kirası, diğeri elektrik, başka biri su faturasını ödeyemiyor. 38 liraya bir şey gelmiyor. Akşama kadar çalışan işçi bir kilo çay parası ancak çıkarıyor. Evde et bulamayan insanlarımız var. Güneydoğu da fiyatlar artsa iyi olur." diye konuştu.
"Yevmiyelerimiz düşüktür ancak yiyeceğimiz ekmeğe yetiyor"
İşçilerden İdil Çiftçi ise "Yevmi yelerimiz düşüktür ancak yiyeceğimiz ekmeğe yetiyor. Bir ekmeğin fiyatı 1 lira olmuş bazen dört ekmek alamıyoruz. Hesapladığımızda yevmiyelerimiz bazen 25 liraya düşüyor. Biz fakir insanlarız. Bazen küçük çocuklarımızla işe gitmek zorunda kalıyoruz. Geçinemiyoruz bu işi de mecburen yapmak zorundayız. Bizim de çalışma fiyatlarımız Adana'nınki gibi olsun biz bunu istiyoruz." diyerek fiyatların düşük olmasından yakındı.
Maddi imkânsızlıklar nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldığını söyleyen patates işçisi İsmail Fırat da yevmiyelerin düşük olduğunu belirterek, "Sabahtan akşama kadar güneşin altında çalışıyoruz. 8 senedir bu işi yapıyoruz. Okulu bırakmak zorunda kaldım okuyamadım. Millet başka yerlerde 50-60 liraya çalışırken biz 38 liraya çalışıyoruz. Okula gittim defter, kalem alamıyordum. Burada 4 ay çalışıyoruz. Millet kazandığımızı 2 ayda kazanıyor." şeklinde konuştu.
Yazın çalışıp okul harçlığını çıkarmaya çalıştığını ifade eden işçi Ahmet Çiftyürek ise şunları söyledi:
"Ben Şanlıurfa'da okul okuyorum. Yazın buraya gelip çalışarak harçlığımı çıkartıp tekrar okula dönüyorum. Ailem tek başına maddi imkânlarla beni okutamıyor. Baktığımızda Malatya, Adana'da işçi fiyatları yüksektir. Fiyatları biraz daha yükseltmeleri gerekir. Milletimiz bir kilo çay alamıyor. Yevmiye 38 lira çay 30 lira olmuş. Geçenlerde burada tekstil açıldı. Suriyelileri işe alıp bizi almıyorlar. Tekstil ve fabrikaların artırılması lazım. İşçiler buradan kalkıp Malatya’ya gidip çalışmak zorunda kalıyor. Devlet’in artık buna bir el atması lazım, burada çalışarak dershane ücretini bile kazanamıyorum." (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)