Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde 2015 yılında yaşanan olaylar nedeniyle yaklaşık 7 ay kapalı kalan Güneydoğu Sabit Semt Pazarı esnafının kiralarını vermedikleri gerekçesiyle Sur Belediyesi tarafından esnafa gönderilen tebligatta pazarın tahliye edileceği bildirildi.
Belediyenin kararına tepki gösteren Güneydoğu Sabit Semt Pazarı esnafı, burada yaşanan çatışmalı sürecin ardından sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini hatırlattı.
Çarşının 6-7 ay kapalı kaldıktan sonra tekrar açıldığını anlatan esnaf, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasından bu yana sıkıntılarının devam ettiğini ifade etti.
Çatışmalar çıkmadan önce her ay kiralarını düzenli bir şekilde ödediklerini söyleyen Galip Girişen isimli esnaf, "Burada bir savaş olayı vardı. Savaş olmadan önce biz kiramızı her ay düzenli veriyorduk. Biz, eski belediye döneminde yasak kalktıktan sonra yanlarına gittik ve derdimizi anlattık. Bu kirada bize yardımcı olacağını söylediler ve onun arkasından kayyum geldi. Kayyum gelince biz belediyeye başvurduk. Randevu aldık ve 'Bizi başkanla görüştürün, derdimizi ve sıkıntımızı dile getirelim.' dedik. Kaç aydır kayyum gelmişse o günden beridir gidip geliyoruz, halen de başkana yetişememişiz. Bugün de gelmişler, buranın yıkılması için buraya yazı asmışlar. Burada bu pazar yapıldığı ve bir işportacıya bir iş yeri yapıldığı zaman belediyenin bunu kendi cebinden yapıp, masraf edip o kiracıya vermesi lazım ki kiracı onun kirasını verir. Oysa biz tam tersini yapmışız. Belediye bize öyle bir oyun yaptı, bize masrafı kendi cebimizden yaptırdı ve kendi cebimizdeki paranın kirasını veriyoruz. Savaş başlamayana kadar kiramızı düzenli bir şekilde veriyorduk, makbuzlarımız elimizde. O şekil devam ettik ve bugüne kadar geldik." dedi.
"Bize yardım eli uzatsınlar"
Kendilerine yardım eli uzatılmasını isteyen Girişen, şunları söyledi: "Biz de şu anda diyoruz ki mağduruz, bizi belediye başkanı ile görüştürün, mağduriyetimizi dile getirelim. Bize bir yardım eli uzatsınlar. Burada 33 esnaf var, bize sahip çıksınlar. Diyarbakır'da bir savaş oldu. Vakıfların kiracıları ve şahıs kiracılar vardı. Bunlar bir yıla yakın kendi kiracılarından kira almadı. 10 bin TL kira veren adamdan şahıs kiracısı 5 bin TL kirasını aldı, 5 bin TL sildi. Biz de 'Kaç aydır bizim bu kira verilmemiş. Bize yardım etsinler, bize bir yardım eli uzatsınlar. Bu kiramızı bir şekilde kapatsınlar. Bundan sonra her ay kiramızı düzenli bir şekilde ödeyelim.' diyoruz."
"Burayı biz yapmışız, belediye kimseye 5 kuruş para vermemiş"
2015 yılına kadar kiralarını düzenli olarak ödediklerini ancak Sur'daki olaylar başladığı zaman belediyenin kendilerinden kira almadığını anlatan Reşat Koşan da "Biz 2015'e kadar kiramızı tıkır tıkır ödüyorduk. Sur olayları başladığı zaman kiramızı götürdük, 'Biz kira almıyoruz.' dediler. Ondan sonra savaş oldu. Dükkânı bırakıp kaçanlar oldu. Şu anda 33 dükkândır, yarısı boştur. Bu arada kira şişti. 'Ha öbür ay ha öbür ay.' derken kiralar 20 ayı buldu. Belediye başkanı geldi, burada kahvesini ve çayını içti. Bize bir söz verdi ve 'Sizin seçimlerden önce kiranız yok.' dedi. Bizim başkanlarımız var burada, her gün kiramızı götürüyorlar ama almıyorlar, başkanla görüştürmüyorlar. İşte ondan dolayı çarşıdan insan geçmiyor. Burayı biz yapmışız, belediye 5 kuruş para vermemiş kimseye. Biz burayı yaparken belediye başkanı 'Herkes kendine güzel geçinsin, yalnız iş yerini boşaltan varsa biz orayı mühürleyeceğiz.' dedi. Onu da yapmadılar, üstünde durmadılar. Ondan sonra burası böyle başıboş oldu. Talebimiz, kiramızı silsinler, ondan sonra kiramızı tıkır tıkır ödeyeceğiz. O da boş dükkânlara bir el atsın. Dışarıda birçok işportacı var. Belediye onları getirsin, kirasına içinde otursunlar." ifadelerini kullandı.
Çarşıyı belediyenin yapmadığını söyleyen Ayhan Güneş ise olaylar çıkmayana kadar kiralarını düzenli ödediklerini ama çatışmalı ortamda iş yerleri 6 ay kapalı kaldığı için kiralarını ödeyemediklerini dile getirdi.
"Burayı belediye yapmadı ki biz boşaltalım"
Güneş, iş yerlerini açmadıkları için icralık olduklarını belirterek, "Gördüğünüz gibi, tavanlar roketlerden dolayı çöktü, yıkıldı. Kaç sefer gittik, kayyum bey bize söz verdi ve bizimle görüşecekti. Kaç sefer yardımcısının yanına gidiyoruz, ha bire bizi sallıyor. 'Bugün git bir hafta sonra gel, bir hafta sonra git 2 hafta sonra gel.' diyor. Bugün de gelmiş 'Burayı boşaltın' diye kâğıt asmış. Burayı belediye yapmadı ki biz boşaltalım. Getirsin, hakkımızı versin biz boşaltalım. Hadi hakkımız da ona olsun, bari bizi mahkemeye vermesin. Savaşı biz çıkarmamışız. İki taraf arasında çıkmış, biz de ezilen bir halkız, yapabileceğimiz bir şey yok." şeklinde konuştu.
İLKHA