Komagene Krallığın 5 büyük şehirlerinden biri olan Perre Nekropol alanı (ölü şehir) halk arasında pirin mağaraları olarak adlandırılmaktadır. Kent, önemli bir piskoposluk alanı olarak tarihte yer edinmiştir. Ölümden sonraki hayata olan inançlarından dolayı ölülerini eşyalarıyla birlikte gömen Perreliler mezarlarını sosyal statülerine göre dizayn etmişlerdir.
Milattan önce birinci yüzyıl, milattan sonra 72 yılları arasında hüküm sürmüş olan Kommagene Krallığına ait kaya mezarlar, yaklaşık bin 500 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. Günümüzde çok az bir kısmı yeryüzüne çıkarılmış olan kaya mezarların büyük bir kısmı ise henüz gün yüzüne çıkarılmayı beklemektedir.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, "Perre Antik Kent'inde 11 yıldan sonra 2020 yılında kazıları başlattık. Geçen yıl belli bir alan ortaya çıktı. Bunun yanında 220 metre uzunlukta bir merdiven bulduk. Bu sene kazılarımızın devamını yapıyoruz. Burası endüstriyel şarap üretiminin yapıldığı bir yer, önceliğimiz buradaki kazıyı devam ettirmek ama o merdivenin nereye ulaştığını merak ettiğimiz için orada da kazı çalışmalarını başlattık. Orası muhtemelen dini bir alanı çıkacak. Bu sene mayıs ayının 24'ünde başlattığımız Roma Çeşmesi'nin çevresindeki iki dönümlük arazideki kazı çalışmalarımız devam ediyor, oradan da olumlu sonuçlar bekliyoruz. Bugün Karakuş Tümülüs'ünün kazıya elverişli olup olmadığına yönelik teknik çalışmalar yapılıyor, orada da kazı başlatmayı düşünüyoruz. Adıyaman turizmine yapılan bu çalışmaların hayra vesile olmasını diliyoruz. 15 kişilik bir ekip şu anda sahada ve yaklaşık 500 bin TL harcanacak, 4 ay sürecek olan kazı Aralık ayının sonunda bitecek." dedi.
Müze Müdürü Mehmet alkan Çalışmaların daha geniş alana yayılarak devam ettiğini belirterek, ''2020 yılında başladığımız kazılara bu sene de devam ediyoruz. Yaklaşık 3 ay önce başladığımız Roma çeşmesinin etrafındaki iki dönümlük arazide çalışmaları başlatmıştık. Burada 500 kilogram ağırlığındaki blok taşlara rastladık. Bugün ise endüstriyel şarap üretiminin olduğu yerde ve 220 metrelik bir merdivende kazılara başladık. Yaptığımız bu kazıların sonunda endüstriyel şarap üretimi ile ilgili yeni bulgular ve merdivenin nereye gittiği hakkındaki bilgiler ortaya çıkacak. Yaklaşık 4 ay sürecek olan bu kazı çalışmalarında inşallah çok güzel şeylere ulaşacağız." ifadelerini kullandı.