Pêşmerge'yle Irak Ordusu arasında çatışma!

Irak Ordusu tarafından oluşturularak Kerkük ve Diyala'ya yerleştirilen Dicle Operasyon Gücü ile Kürt yönetimine bağlı peşmergeler arasında çatışma çıktı. Bölgedeki gerilimin tırmandığı kaydediliyor.

Irak'ta petrol, özerklik ve arazi yüzünden çıkan kavgalar gittikçe dramatik bir hal alıyor. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Irak merkezi yönetimi arasında petrol alanlarının hakimiyeti açısından henüz bir anlaşmaya varılamaması bir yana, kısa bir süre önce oluşturulan Dicle Operasyon Gücü ile ilgili çatışmaya varan gerginlik taraflar arasındaki egemenlik kavgasının yeni bir boyuta sıçradığı gözleniyor.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Irak merkezi hükümeti arasındaki gerilim, ABD birliklerinin geçtiğimiz yılın Aralık ayında Irak'tan çekilmesiyle yükselmişti. Irak güvenlik güçleri ile bölgesel Kürt yönetimi arasındaki soğukluk bu yılın başlarından itibaren çatışmaya kadar giden olaylara neden oldu. İki taraf arasındaki ilişkiler, sınır anlaşmazlığı bulunan bölgede yapılacak operasyonları yürütmek adına Irak güvenlik güçleri için yeni bir komuta merkezi oluşturulmasının ardından iyice gerildi.

En son Irak güvenlik güçleri ve Kürt gruplar arasında, Duz Harmato olarak adlandırılan bölgede geçtiğimiz gün erken saatlerde silahlı çatışma meydana gelmişti. Bölgedeki peşmerge güçlerinin komutanı Galip Muhammed'in verdiği bilgiye göre, çatışmada bir peşmerge ile bir sivil öldü. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin kentteki şubesi önünde yaşandığı belirtilen çatışmanın Dicle Operasyon Gücü tarafından başlatıldığı iddia edilirken her iki taraftan toplam 10 asker yaralandı.

Askeri çatışmanın eşiğinde

Dicle Operasyon Gücü altında Irak Ordusu birliklerinin Kerkük kentinde konuşlandırılmasına Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin cevabı ise binlerce peşmergenin kente sevk edilmesi oldu. Peşmerge Bakanlığı medya yetkilisinin verdiği bilgiye göre Peşmerge Bakanı ve yardımcısı kentte peşmergelerle bir araya gelirken, peşmergelerin Dicle Operasyon Gücü tarafından yapılacak herhangi bir harekete müdahale için hazırlık yaptıkları öğrenildi.

İki tarafla da görüşmelerde bulunduğu bildirilen Kürdistan Komünist Partisi yetkilisi Ebu Karwan ise Rudaw'a yaptığı açıklamada, taraflar arasında şimdiye dek herhangi bir müzakerenin gerçekleşmediğini belirtirken, askeri bir karşı karşıya gelişin beklendiğini belirtti.

Dicle Operasyon Gücü ile peşmergeler arasından meydana gelen çatışmadan bir gün sonra konu hakkında açıklama yapan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı, Irak merkezi yönetimini suçlayarak, "bölgede yaşayan Kürtler ve Araplar arasındaki dostane ilişkilerin bozulmaya çalışıldığı"nı söyledi.

Kürtler ve Türkmenler Dicle Operasyon Gücü'nden rahatsız

Dicle Operasyon Gücü, merkezi Irak Ordusu birliklerinden oluşturularak Kerkük ve Diyala'da konuşlandırıldı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki amacın, "Kerkük, Selahaddin ve Diyala'da terörizmin son kalıntılarının ortadan kaldırılması" olduğunu açıklamıştı. Fakat beklendiği üzere büyük bir tartışmayı başlatan Dicle Operasyon Gücü, Kürtler tarafından, Irak merkezi yönetimi ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında ihtilafa neden olan toprakların kontrolünün ele geçirilmesi için merkezi hükümet tarafından başlatılan bir operasyon olarak görülüyor. Türkmenlerin de Kürtlerle aynı tarafta olduğu tartışma devam ediyor.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Dicle Operasyon Gücü'nde, Irak Ordu birliklerinden başka Peşmergelerin ve Kürt polis gücünün de yer almasını istiyor.

Kerkük Vilayet Meclisi toplantısında, Irak merkezi yönetimi tarafından oluşturulan Dicle Operasyon Gücü oy çokluğuyla reddedilirken, Türkmenler de bu oluşum yerine Kerkük Operasyonları Bürosu adı altında sadece Kerkük'teki güvenlik güçlerinden oluşacak ve etnik dengeye sahip bir askeri güç oluşturulmasını istediler. Türkmen Cephesi sözcüsü Ali Haşim Muhtar, Dicle Güvenlik Gücü'nün bir tarafın lehine etnik dengesizlik yarattığını ve bu durumun aslında daha çok politik bir içeriğinin olduğunu vurgulayarak, "Kerkük ve Diyala arasında bir güvenlik gücü oluşturulmasına karşıyız. Kerkük'te şehrin bütün güvenlik güçlerinden katılımla oluşan özel bir kuvvet oluşturulmasını talep ediyoruz. Diyala güvenlik güçlerinin Kerkük'e müdahil olması kabul edilemez" şeklinde konuştu.

Kerkük Vilayet Meclisi'nde bulunan Araplar ise, Kürtlerin ve Türkmenlerin Dicle Operasyon Gücü yerine yeni bir kuvvet oluşturulması taleplerine karşı olduklarını belirterek, Dicle Operasyon Gücü'nün yerine başka bir kuvvet oluşumu üzerine başlatılan tartışmanın gereksiz olduğunu belirtti. (Birleşikbasın)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Irak Haberleri

Musul'da düğünde yangın: En az 113 ölü, 500 yaralı
Protestolarda ölenlerin sayısı 20'e yükseldi
Irak: DAİŞ'in keskin nişancılardan sorumlu emiri Kerkük'te öldürüldü
Musul'da TSK üssüne roketli saldırı
Irak Başbakanı el-Kazımi: Saldırı düzenleyenlerin kim olduğunu biliyoruz