Gaziantep Üniversitesi tarafından ömrünü İslam bilim tarihine adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin, "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" kapsamında düzenlenen “İslam Tetkikleri ve Fuat Sezgin; Yöntem, Yaklaşım ve İçerik” konulu program ile anıldı.
Gaziantep Üniversitesi tarafından Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Toplantının moderatörlüğünü yapan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Cumhurbaşkanlığı’nın 2019 yılını “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” ilan ettiğini hatırlatarak, “Fuat Sezgin size ne anlatıyor?’ dediğinizde aklıma çok önemli iki şey geliyor. Birincisi meydan okuyuşudur. İslam dünyasına meydan okudu. Arkasından Batı dünyasına meydan okudu. Özellikle de baskıcı, yok edici sömürücü, oryantalist bakış açısına tam tersine oksidental bir bakış açısıyla meydan okudu. Bunu da Avrupa’nın en merkezi noktasında yaptı. Ama tevazudan bir şey kaybetmeden ilmin en deruni noktalarında hikmeti de birleştirerek toplumla bütünleşip İslam dünyasını yeniden umuda gark etti. Maalesef öyle bir dünyada yaşıyoruz ki tarih boyunca medeniyetler birbirini silsile halinde takip eder, asla bir kesinti yoktur ve medeniyet hiçbir toplumun malı değildir. Toplam bir üründür. Biz böyle değerlendiriyoruz.” dedi.
Fuat Sezgin İslam Bilim Tarih Araştırmaları Vakfı Başkanı Mecit Çetinkaya da, “Bu yıl, Fuat Sezgin’i anma, yâd etmek, bilmek, öğrenme açısından çok faydalı bir yıl oldu. Buradan ayrılırken eminim ki hocamızın söylemiş olduğu şu önemli cümleyi çok daha idrak etmiş olacaksınız. Hocam ‘Müslümanlar bilimler tarihindeki muazzam yerlerini bilmedikleri ya da yanlış bildikleri için Avrupalılar karşısında büyük bir aşağılık duygusu içindeler. Benim amacım onlara atalarının tarihteki muazzam yerlerini göstermek ve öğretmektir’ diyordu. İşte buradan çıkarken hocalarımız size bu aşağılık kompleksinden Müslümanların nasıl kurtulduğunu, aşağılık kompleksine nasıl girdiğini, nasıl çıktığımızı ve ileriye dönük neler yapacağımızı çok iyi öğreteceklerdir.” diye konuştu.
Frankfurt Goethe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özsoy ise, “Fuat Sezgin’in Entelektüel Mirası Işığında Almanya’da İslam Araştırmaları ve İslam İlahiyatı” konulu sunumunda, Sezgin için İslamiyet’in insanlık tarihine erken bir aydınlanma olduğunu ifade etti.
Özsoy, “Bu aydınlanma kavramı maalesef dinsel söylemimizde yani aydınlanmanın batıdaki algılanış biçimi dindar kesimler nezdinde algılanış biçiminden kaynaklanan aydınlanma dinin geriletilmesiyle gerçekleştiği için batıda dindarların biraz kuşkuyla baktığı bir süreç. Bu refleksi Müslüman dindarlarda biraz sorgulamalısınız. Bundan kaynaklanan sicili bozuk bir kavram. Çünkü hocamızda bu kavramı kullanıyordu. Bu kavramı kullanmak gerektiği kanaatindeyim. İslamiyet’in Orta Çağı yaşamadığı için batıda olduğu gibi bir aydınlanmaya ihtiyacı yok. Ama İslamiyet Kur’an vahyiyle birlikte erken aydınlanma yaşamıştır. Hocamız, İslam’ın ilk asrındaki sosyal devrimleri ve ikinci asırdan itibaren ortaya koyduğu bilimsel başarılar ve devrimler de aslında bu aydınlanmanın Kur’an’ın aydınlatıcı mesajının yeryüzüne indiğini göstergesi olarak görürdü.” ifadelerini kullandı.
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Dere de, “İslami İlimler Bağlamında Fuat Sezgin’in Yöntem ve Katkıları” konulu sunumunda, Sezgin’in bir asırlık ömrünün her gününü verimli bir şekilde doldurduğunu anlattı.
Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan ise, '”Bilimsel Mirasımız, Gelecek Tahayyülümüz” konulu sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi.
Emekli Vali Adnan Yılmaz da, ''Bilimler Tarihi Dostu Prof. Dr. Fuat Sezgin” konulu sunumunda, Sezgin’in ilim anlayışı, ilme yaklaşımının çok farklı olduğunu ifade etti.
Toplantının sonunda, Rektör Ali Gür tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi. GAÜN İlahiyat Fakültesi’nde kurulan Fuat Sezgin Kütüphanesi de törenle hizmete açıldı.
İLKHA