Nota, iki ülke arasındaki yazışmaları kapsar. İki ülke arasındaki sorunlar, iş meseleleri, bilgilendirmeler, anlaşma tekliflerini kapsar.
Diplomatik nota olarak da adlandırılan nota, sözlü nota (Note Verbale) ve yazılı nota (Note Signee) şeklinde ikiye ayrılır.
Sözlü Nota (Note Verbale): Üçüncü şahıstan üçüncü şahsa iletilen bir nota türüdür. Bu nota türünde gönderen ve gönderilen tarafların imzası bulunmaz. Nota veren tarafın kaleme aldığı bir paraf bulunmaktadır. Bu nota türünde çoğunlukla bilgi edinmek üzere nota veren tarafın notayı verdiği ülkenin yetkili birimine aktarılır. Bu birim çoğunlukla dışişleri bakanlığı ya da büyükelçilik olabilir.
Yazılı Nota: Birinci şahıstan birinci şahsa gönderilen nota türüdür. Bu notayı gönderilen ve gönderen tarafından imzalanır. Sadece ülkelerin birbirine bir konudaki tepkileri içermez. Aynı zamanda yeni atanan bir büyükelçiye atandığı ülkenin devlet başkanına sunulmak üzere verilen güven mektubu notadır. Aynı zamanda nota değişimi yoluyla yapılan anlaşmalar ve taraflardan birinin bir konu üzerindeki nihai pozisyonunu ortaya koyan ültimatom niteliğindeki notalar note signee biçiminde yazılır.
Protesto notası bir ülkenin diğer bir ülke ya da birkaç ülkenin bir konuda tepki çeken eylem ve kararını protesto etmek amacıyla verilen nota türüdür.
Diplomatik kriz durumlarında ülkeler arasında protesto notaları verilir.