Suriye'de PKK ile bağlantılı Demokratik Birlik Partisi PYD'nin Cizire, Kobani ve Afrin kantonlarında yürürlüğe koyduğunu duyurduğu siyasi partiler yasasına göre, kanton yönetimlerinden izin almadan faaliyet yürüten partiler kapatılacak, üyeleri ise gözaltına alınacak.
Yasanın ilk on maddesi, üç kantonda faaliyet yürüten partilerin kuruluşu, tüzüğü ve çalışma mekanizmasıyla ilgili. Buna göre partiler kantonlar dışında herhangi bir parti, örgüt ve siyasi yapıyla ilişki içinde olamaz, askeri bir yapılanma içine giremez.
Nisan 2014’te Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’de kurulan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi’ne işaret eden 5. Madde’ye göre, kantonlarda veya kantonlar dışında faaliyet yürüten partilerle herhangi bir bağ kurulamaz ve o partilerin adlarına ve siyaset tüzüklerine benzer parti çalışmaları yürütülemez.
Çıkarılan yasanın 19, 20, 21 ve 22. Maddelerinde de aykırı hareket eden partilerle ilgili yaptırımlar yer alıyor.
Alınacak yaptırım kararlarında hapis ve para cezası ile partilerin mal varlıklarına el koymak gibi önlemler sıralanıyor.
Muhalifler tepkili
Suriye Kürt Demokrasi Partisi Sekreteri Nasreddin İbrahim, “Bu yasa, karşıt fikirleri yakınlaştırma çabalarına darbedir ve bu girişimleri bitirmektir” dedi.
Yasa ile ilgili konuşan Suriye Kürt Birlik Partisi (Yekiti) Sekreter Yardımcısı Hasan Salih ise, “PYD tarafından ilan edilen kanton yönetimleri yasal ve izinli değillerdir. Otoriteyi ele geçirmeleri de bir ‘oldu bitti’ meselesidir. Biz uzun zamandır faaliyet yürütüyoruz ve Suriye rejiminden dahi izin almadık. Şimdi nasıl kalkıp da silah zoruyla otoriteyi ele geçirenlerden izin alırız? Bu kararın bizim için bir bağlayıcılığı ve anlamı yoktur, faaliyetlerimizi de kimseye danışmadan yürütmeye devam edeceğiz” dedi.
Bölgede faaliyet gösteren Suriye Komünist Partisi (SKP) yetkilileri de partilerinin Suriye devletinden izinli olduğunu belirterek Suriye devletine bağlı olduklarını ilan etti. SKP, “Hiçbir grup bize izin zorunluluğu dayatamaz ve bugüne kadar böyle bir şeyle de karşılaşmadık” şeklinde ifade etti.
PYD’ye bağlı özerk bölge yönetimi resmi sözcüsü Civan Muhammed ise çıkarılan yasanın ‘modern, medeni ve konjonktürel taleplere uygun olduğunu belirtti. Muhammed 5. Madde ile ilgili de, “madde hiçbir tarafı hedef almıyor ancak isim benzerliğinin artmasının önüne geçmek için bir önlemdir” dedi.
Kaynak: Al Jazeera