Mısır'da ilk defa halk tarafından seçilmiş olan Muhammed Mursi’nin darbeyle indirilmesine karşı çıkan sivillere ve Müslüman Kardeşler'e karşı Kahire'deki Adeviyye ve Nahda meydanlarında Mısır ordusunun ilk müdahalesinde 278 kişi katledilmişti.
Daha sonra binlerce insanın katledilmesiyle devam eden olaylar sonrasında ülkede bir aylık olağanüstü hâl ilan edilmişti.
Söz konusu 2013 yılının 14 Ağustos günü R4BİA Meydanı’nda gerçekleştirilen katliam ve sonrasında meydana gelen gelişmeler hakkında İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Bursa R4BİA Platformu Koordinatörü Yunus Emre Altuntaş, 14 Ağustos’ta R4BİA Meydanı’nda yapılan katliamı, aslında insanlığın katledildiği gün olarak nitelendirdi.
“Esma R4BAİ’nın sembolü haline geldi”
O gün binaların tepesinde konuşlanan keskin nişancıların kendisine Sırp Çetniklerini hatırlattığını dile getiren Altuntaş, “Çünkü yaptıkları katliam Sırpların Boşnaklara reva gördüğüyle aynıdır. 17 yaşındaki Esma’nın şehadeti bunun sembolü haline geldi. Demokratik bir protesto eyleminde başından ve göğsünden vurularak şehit edildi Esma. Rabia Meydanında katledilen binlerce kardeşimizden biriydi. Esma ile birlikte pek çok çocuk mermiyle katledildi o gün. Bunun izahı mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.
“Kendi halkına kurşun yağdırmanın, R4BİA”
Mısır cuntasının gözü dönmüşlüğünün, kendi halkına karşı hiçbir değer ve ilke tanımadan kurşun yağdırmasının, tanklarla genç bedenlerin üzerinden geçmesinin adının Rabia olduğunu ifade eden Altuntaş, “O gün Rabia Meydanında katledilen insanlığın ta kendisidir. Çünkü bu katliama sessiz kalan Batı ülkeleri, Arap ülkeleri, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği aslında bu katliamın da suç ortaklarıdır. Nitekim yarım ağızla yapılan kınamalar Mısır cuntasını durdurmak bir yana daha da cesaretlendirmiş ve takip eden günlerde daha binlerce Mısırlı Müslümanın katledilmesine sebebiyet vermiştir. Bu ikiyüzlülüğü biz çok iyi biliyoruz.” şeklinde konuştu.
“Birlik olan kitleler bölündükçe güçlerini ve etkilerini yitirdiler”
R4BİA ve Nahda Meydanlarından 2011’de devrimi gerçekleştiren kitlelerin önce fikri ayrılıklara düşürüldüğünü ve ardından da bölünen bu parçaların maharetli şekilde yutulduğunu ifade eden Altuntaş, “Birlik olan kitleler bölündükçe güçlerini ve etkilerini yitirdiler. İşte Rabia Meydanında o gün binlerce insan katledilirken diğer meydanda Mursi aleyhine toplanan yüzlerce kişi ölümlere bu şekilde yabancılaştırıldı ve ortak edildi. Bu oyunun defalarca bu topraklarda oynandığını gören biri için bu çok acı olsa gerek.” ifadelerini kullandı. (Zeki Aras - İLKHA)