Radyoloji Çalışanlarının Gelecekleri Karartılıyor

Tüm Sağlık-Sen genel Başkanı Okay Erözgün, "8 Kasım Dünya Radyoloji Günü nedeniyle yayınladığı mesajında radyoloji çalışanlarının gelecekleri Sağlık Bakanlığı tarafından karartılıyor" dedi.

HABER MRK - Dünya Radyoloji Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, "Bu yıl bütün dünya, deprem ve Tsunami'den zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen radyasyon sızıntısını radyasyonun zararlarını konuşurken biz radyoloji çalışanlarının geleceklerini karartıyoruz" dedi.

 

Erözgün, Sağlık çalışanlarının ve toplumun sağlığını korumakla görevli kurum olan Sağlık Bakanlığının; Radyoloji çalışanlarının geleceğini karartmak, iş güvencesini ortadan kaldırmak için yüksek yargının kararlarını bile hiçe sayarak yeni projeler üretme peşinde olduğunu iddia etti.

 

Erözgün,Sağlık Bakanlığının, demokratik bir ülkede meclisi devre dışı bırakarak ve KHK ile sağlıkta dönüşümün son halkası olan sağlıkta kamu hizmetini tasfiye eden, sağlık alanını tümüyle özelleştiren, çalışanların güvencesini ortadan kaldıran Kamu Hastane Birliklerini hayata geçirme telaşında olduğunu belirtti.

 

Radyasyon Çalışanları Sağlıkta Dönüşümün Mağduru Olmamalı

"Radyoloji üniteleri hizmet satın alma adı altında özelleştirerek hizmet kalitesi düşürüldü" diyen Erözgün, "Radyoloji çalışanlarının emekleri ucuzlaştırılmış, iş güvenceleri ortadan kaldırılmış ve özlük hakları ellerinden alınmaya başlanmıştır." dedi.

Erözgün, "Özelleştirilen ve Denetimden uzak Radyoloji ünitelerinde; mesleki ehliyet sahibi olmayan kişiler yaygın olarak çalıştırılmaktadır. Sağlık hizmetinin bir parçası olan radyolojik görüntüleme hizmetlerinin ehliyetsiz kişilerce yapılmasının ne denli sakıncalar yaratacağını en iyi Sağlık Bakanlığı yetkilileri bilirler" dedi.

Erözgün, "Radyoloji Görüntüleme merkezlerinde ehliyetsiz ve mesleki yeterliliği olmayan elemanların çalıştırılması konusunda Sağlık Bakanlığı'nın somut bir çalışmasının olmaması düşündürücüdür diyerek açıklamasına şöyle devam etti:

"Radyasyonun insan sağlığı üzerinde ciddi anlamda olumsuz etkiler bıraktığına ilişkin yüzlerce bilimsel çalışma mevcuttur.
Başta Uluslararası Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICRP) olmak üzere, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ve Avrupa Enerji Topluluğu (AURATOM) gibi birçok uluslararası kuruluş ilke olarak radyasyon kaynaklarıyla çalışanların günlük çalışma sürelerini mevcut duruma göre mümkün oldukça azaltmayı tavsiye etmiştir.

22.06.1960 tarih ve 115 sayılı 'Radyasyonlara Karşı Korunmaya Dair 1960 Sözleşmesi' Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından da imzalanmıştır."

 

Radyasyon Vitamin Değildir!
Sağlık Bakanlığı'nın radyoloji çalışanlarının sorunlarına karşı kayıtsız kalmaktan vazgeçip, radyoloji ünitelerinin envanterini çıkararak, acil, orta ve uzun vade de yapılacak eylem planını hazırlamalıdır. Radyoloji Teknisyenlerinin Meslek tanımlarının yapılması, yeterli istihdamın sağlanması, ehliyetsiz çalışmanın önüne geçilmesi, radyoloji departmanlarında fiziki eksikliklerin giderilmesi ve cihaz modernizasyonunun sağlanması öncelikli olarak ele alınmalıdır.

Erözgün,"tüm bu olumsuzluklara rağmen ''Radyasyona İnat! Yaşasın Hayat! '' Radyoloji çalışanlarının 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü Kutlu Olsun" dedi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Uzman Diyetisyen Demirci: Kışın mevsiminde bağışıklık sistemi için beslenmeye dikkat edin
Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!