Rahmet Eli bitirme tezine konu oldu

Van'da özellikle deprem sonrası yaptığı yardımlarla tanınan Rahmet Eli Gıda Bankası, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sosyoloji Bölümü mezunu bir öğrenci tarafından bitirme tezi konusu yapıldı.

VAN- Van'da 2011 yılında yaşanan depremler sonrası yaptığı yardımlarla adından sıkça söz ettiren Rahmet Eli Gıda Bankası'nın deprem faaliyetleri lisans bitirme tezine konu oldu.

 

Tezi yapan ise YYÜ Sosyoloji Bölümü mezunu Sosyolog Yunus Gençer. Diyarbakırlı olan Gençer, 4 yıllık üniversite eğitiminin ardından kendilerine verilen lisans bitirme tezi konusu olarak Rahmet Eli Gıda Bankası'nı seçti.

 

'Van Depreminde Sivil Toplum Örgütleri- Rahmet Eli Gıda Bankası Örneği' başlığı altında 60 sayfa olarak mezuniyet tezini hazırlayan Gençer, mezuniyet tezinde Rahmet Eli Gıda Bankası'nı seçme nedenlerini ve amaçlarını anlattı.

 

"Depremde en etkin STK'lardan biri de Rahmet Eli idi"

Bu tezde öncelikli amacının Van depremi sürecinde sivil toplum kuruluşlarının depreme ne şekilde müdahil olduklarını öğrenmek olduğunu söyleyen Sosyolog Gençer, "Bu anlamda Van'da ciddi çalışmaları bulunan Rahmet Eli Gıda Bankası'nı seçtik; çünkü Van depreminde en etkin olan sivil toplum kuruluşlarıydı. Ve bu sivil toplum kuruluşlarının içinde de özellikle İslami sivil toplum kuruluşları ciddi çalışmalar içerisinde bulundular. Bizim buradaki amacımız da İslami bir sivil toplum kuruluşu olan Rahmet Eli Gıda Bankası'nın çalışmalarını bir nebze de olsa gün yüzüne çıkarmaktır" dedi.

 

Tez çalışmasında Rahmet Eli Gıda Bankası'nın deprem sürecinde nasıl bir çalışma yaptığı, yardımlarını nereye ve ne şekilde yaptığı, ne tür malzemeleri kullandığı? gibi soruları başlıklar halinde incelemeye çalıştıklarını ifade eden Gençer, "Bunun dışında bu çalışma ile amacımız; İslami bir sivil toplum kuruluşu olan Rahmet Eli'nin çalışmalarını ortaya çıkarmaktı. Yardımlarını nereye ne şekilde yaptıklarını ortaya çıkarmaktı. Deprem süreci içerisinde hem yerel yönetimler hem de merkezi yönetimler arasındaki iletişim kopukluğu deprem sürecini dayanılmaz bir hale getirmişti. Depremzede vatandaşlar ne yapacaklarını bilemez hale gelmişlerdi. Organizeli bir çalışma söz konusu değildi. Bu noktada daha önce kapatılan Mustazaflar ile Dayanışma Derneği, Rahmet Eli Gıda Bankası ve Erciş İhya Der'in birlikte organize ettiği deprem kriz masası, ciddi anlamda çalışmalarda bulundular. Depremden sonra depremzedelere yardımlarda bulundular. Van'ın dışına göç etmek zorunda kalan Vanlı depremzedelere, gittikleri şehirlerde barınma imkânı sağladılar." ifadelerini kullandı.

 

"Yapılan yardımlarda kimse rencide edilmiyordu"

Deprem sonrası yapılan yardımlarda Rahmet Eli Gıda Bankası'na eşlik ettiğini aktaran Gençer, "Rahmet Eli'nin yardım çalışmalarında karşılaştığımız çok güzel şeyler oldu. Karşılaştığımız olumlu şeylerin içerisinde özellikle insanların ahlaki anlamda hiçbir şekilde rencide edilmemesi, yardımların o şekilde dağıtılması bizim için gerçekten sevindiriciydi. Bu süreçte rahatsız edici şeylerden bazıları: deprem sürecinde yardımların organizeli bir şekilde dağıtılamamasıydı. Bundan kaynaklı olarak da yağmalama olaylarının olması rahatsız ediciydi. Depremzede muhtaç bir aileye giden Rahmet Eli çalışanlarını gören halkın, 'Müslümanlar geldi' şeklindeki söylemleri çok güzeldi" şeklinde konuştu.

 

İlke Haber Ajansı'na teşekkür

Gençer sözlerini şöyle son verdi: "Bir tez çalışması yapmamız gerekiyordu. Ben de özellikle Van Rahmet Eli Gıda Bankası'nı seçtim. Bu benim ilk deneyimim. İlk olması hasebiyle birçok eksiğimiz vardı. Yanlış bildiğimiz doğrular veya doğru bildiğimiz yanlışlar vardı. Bu anlamda iyi bir ilerleme kat ettik. Bana böyle bir imkânı sundukları için Rahmet Eli Gıda Bankası çalışanlarına tabi ki hepsinin şahsında Abdullah Yıldırım beye teşekkürlerimi sunuyorum. Yine çalışmalarımda bana yol gösteren, yanlışlarımı bildiren ve bu yönde beni hep yönlendiren Suvat Parin hocama teşekkür ediyorum. Yine tez sürecinde çeşitle şekillerde benden yardımlarını esirgemeyen bütün kardeşlerime teşekkür ediyorum. Yine kitabımızın bir bölümünü 'Basında Rahmet Eli Gıda Bankası' oluşturuyordu. Bu bölümdeki haberlerin çoğunda özellikle İlke Haber Ajansı'ndan ve Van Olay Gazetesi'nden istifade ettik. Bu nedenle kendilerine de teşekkür ediyorum." (Fırat Arslan-İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması
Biçerdöverin giremediği tarlalar tırpanlarla biçiliyor
HAKSİAD, il başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle Van'da bir araya geldi