Ramazan ayının sevilen içecekleri arasında yer alan ve oldukça faydalı olduğu bilinen meyan şerbeti, Ramazan'ın vazgeçilmez içeceği olarak görülüyor. Meyan bitkisi kökünden üretilen ve sıcak havalarda serinlemek için buzla servis edilip içilen değişik tatlı şerbet, Ramazan'da Gazianteplilerin vazgeçilmezi oldu.
Meyan şerbetinin zorlu yolculuğu sabahın erken saatlerinden itibaren başlıyor. Güneydoğu illerinde yetişen meyan bitkisi, dev kazanlarda kaynatılıp, varillerde bol buzla demlenmeye bırakıldıktan sonra ahşap haznelerde damıtılıyor. Poşet ya da şişelere konularak satılan meyan şerbeti, Ramazan ayında iftar sofralarında yerini alıyor.
Sıcak havalara denk gelen Ramazan ayında meyan şerbetini almak isteyen vatandaşlar, iftar saatine dakikalar kala uzun kuyruklar oluşturuyor. Susuzluğu gidermesi ve hazmettirici özelliğinin yanı sıra böbreklere iyi geldiğine ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılan meyan şerbeti doğal yollarla elde edilmesi ve koyu rengi nedeniyle bölge halkı arasında "doğal kola" olarak da biliniyor.
Meyan şerbetçiliğini 6’ncı kuşak olarak devam ettiren ve yarım asrı aşkın süredir meyan kökü şerbeti satarak geçimini sağlayan Halil Gezer, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayında meyan kökü şerbetine yoğun ilgi gösterildiğini ve günde 4 ton satıldığını söyledi.
Fırat Nehri’nin çevresinde topladığı meyan kökü ile şerbet yaparak iftar saatine hazırladığını belirten Gezer, daha çok Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yaygın olan, genel olarak da soğuk tüketilen meyan şerbetinin iftar sofralarının olmazsa olmazı olduğunu söyledi.
"İftar sofralarının vazgeçilmezi meyan şerbeti yine tercih ediliyor"
İftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olan meyan şerbetinin yoğun bir ilgi gördüğünü belirten Gezer, “Allah’a (Celle Celaluhu) şükürler olsun meyan satışlarımız geçen seneye göre biraz daha iyi gidiyor. Hava biraz serin geçiyor ama Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi meyan şerbeti yine tercih ediliyor. Çünkü meyan şerbeti iftarda her evde olmazsa olmazıdır. Her Ramazan bu şekilde bizim bir yoğunluğumuz oluyor.”dedi.
"Meyan şerbeti mideyi rahatlatır"
Gezer, “Biz burada doğal meyan şerbeti yapıyoruz. Doğal olduğu için daha çok ilgi görüyor. Örneğin fabrikalarda hazırlanan meyan şerbeti fazla içince insanların eli ayağı şişiyor. Ama bizim bu meyanda böyle bir durum söz konusu değildir. Ramazan ayında meyan şerbeti mideyi rahatlatır ve mide asidini yüzde 74’ünü önlediği için de mideyi rahatlatıyor. Bundan dolayı meyan şerbeti özellikle de daha çok Ramazan ayında tercih ediliyor.”ifadelerini kullandı.
Davet üzerine özel iftar programlarında kentin yöresel kıyafetini giyerek sırtında taşıdığı sebille şerbet dağıttığını belirten Gezer, bu tadı ve geleneği gelecek nesillere taşımaktan da mutluluk duyduğunu ifade etti.
Meyan şerbetinin daha çok Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde yaygın olduğunu belirten Gezer, meyan şerbetinin doğal yollarla elde edildiği ve koyu rengi nedeniyle bölge halkı arasında "doğal kola" olarak da bilindiğini bildirdi.
Sabahın erken saatlerinden itibaren meyan şerbetini hazırlamaya başladıklarını belirten Gezer, şunları söyledi:
“Biz sabahleyin saat 03.00'de kalkarız, meyanlarımızı hazırlarız. Saat 09:00'da meyan şerbetimiz hazır olur. Saat 09.00'dan sonra müşterilerimiz öğleden önce saat 11.00 gibi de meyan şerbetini almak için gelmeye başlarlar. Saat 11.00'den iftar saatine kadar bu yoğunluğumuz devam eder. Ramazan ayının ilk gününden bu yana yoğunluğumuz bu şekilde devam etmektedir. Müşterilerimiz aşırı yoğunluktan dolayı biraz erken gelmeye gayret ediyorlar. Bundan dolayı biz de satışlara saat 11.00'den itibaren başlıyoruz.”
Ata mesleği meyan şerbetçiliğini 6'ncı kuşak olarak devam ettiren ve yarım asrı aşkın süredir meyan kökü şerbeti satıcılığı yaparak geçimini sağlamaya çalıştığını belirten Gezer, kentin en eski şerbetçi ustası olduğundan dolayı her Ramazan ayında büyük ilgiyle karşılaştıklarını ve günlük ortalama olarak 4 ton meyan satışı yaptıklarını ifade etti.
"Vatandaşlarda meyan şerbetine yoğun bir ilgi gösteriyor"
Gezer, "Ramazan ayında 17 kişi çalışıyoruz. Ramazan ayının dışında da eşim ve iki çocuğum ile birlikte çalışıyoruz. Satışlarımızı iyi, Allah'a (Celle Celaluhu) şükür geçimimizi sağlıyoruz. Vatandaşlarda meyan şerbetine yoğun bir ilgi gösteriyor. Ailece gün boyu bu şekilde müşterilerimize hizmet ediyoruz.”diye konuştu.
Çocukluğundan beri babası ile birlikte meyan şerbeti hazırladığını belirten Bahri Gezer ise, “Ben de bu meslekte yedinci kuşağım. Bu meslek dededen toruna kadar geldi. Babam altıncı kuşak ve ben yedinci kuşağım. Antep'in en ünlü şerbetçisiyiz. Babam mesleğini burada devam ettiriyoruz. Ramazan ayında işlerimiz biraz yoğun oluyor. Bizde müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.”şeklinde konuştu.
Meyan şerbeti almaya gelen vatandaşlar da, her Ramazan ayında iftarlık meyan şerbeti aldıklarını ve meyan şerbetinin Gaziantep'te iftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olduğunu dile getirdiler.
Meyan kökünün şifalı olduğunu ve çocukların da bu içeceği çok sevdiğini belirten İdris Kabak “Şerbet içmediğimiz gün yoktur. Meyan şerbeti iftardan sonra mutlaka aranan bir lezzettir. İnsan sağlığına iyi olduğundan dolayı kişi bu tadı almadan duramıyor. İftar sofrasında eğer ki meyan şerbeti yok ise o sofrada bir eksiklik olur. Hemen her gün gelip buradan meyan şerbeti alıyorum.”dedi.
"Meyan şerbeti bizim doğal içeceğimizdir"
Ramazan ayında olduğu diğer aylarda da meyan şerbeti tüketmeyi sevdiğini belirten Metin Sezer de şunları kaydetti:
“Bu geçmişten bu yana gelen bir gelenektir. Hiçbir zararını görmedik. Çocuklarımız ve biz her zaman meyan şerbeti içiyoruz. Ramazan ayında her gün iftardan önce gelip meyan şerbetimi alırım ve aynı şekilde Ramazan'dan sonrada gelip alırım. Yani sürekli meyan şerbeti tüketiyoruz. Meyan şerbeti bizim doğal içeceğimizdir.”
İLKHA