Ramazan ayında "Zimemdefteri" geleneğiyle yüzlerce ailenin yüzünü güldürdü

​Adıyaman Ebubekir Sıddık Kur'an Kursu Öğreticisi Fatma Mutlu, Kur'an kursu öğrencileriyle birlikte başlattığı zimem geleneğiyle yüzlerce ailenin borcunu ödeyerek o ailelerin bayrama daha huzurlu girmesine vesile oldu.

Osmanlı döneminde genellikle Ramazan ayında yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerinden olan "Zimem defteri" geleneği Adıyaman'da yaşatılarak hayırseverlerle Muhtaç aileler arasında gönül köprüsü kuruldu.

4 yıl önce başlattıkları geleneği her yıl daha da genişleterek muhtaç ve yetim ailelerin bir nebze de olsa sıkıntılarını gidermeye çalışan Fatma Mutlu ve Kur'an kursu öğrencileri bu güne kadar 5 yüz bin liradan fazla borç kapattı. Zimem geleneğiyle borcu kapatılan aile kadar alacağını alan esnaf da bir o kadar seviniyor.

"Sağ elin verip sol elin görmemesiydi"

Amaçlarının Allah yolunda çalışmak ve bu yolda muhtaçları sevindirmek olduğunu dile getiren Mutlu "Elhamdülillah 4 yıldır Osmanlı'dan kalma Zimem defteri geleneğini arkadaşlarımızla birlikte devam ettirmeye çalışıyoruz. Zimem geleneği özellikle Ramazan ayında hayırseverlerin ihtiyaç sahibi aileleri market, bakkal, manav ve fırın borçlarını ödeyerek onların haberi olmadan silmesi ve ihtiyaç sahiplerini mutlu etmesi demektir. Bu en büyük hayır, sağ elin verip sol elin görmemesiydi. Elhamdülillah bizlerde Osmanlıdan kalan bu geleneği devam ettirmek için öğrencilerimizle oturduk istişare ettik. Önce mahallemizdeki yaşlı bir teyzemizin borcunu öğrendik, onun bütün borçlarını kapatmaya, evini onarmaya, temizlemeye çalıştık. Bu çalışmayı yaparken düşündük sadece o teyzemiz değildi ihtiyaç sahibi olan insan. Biz bunu Adıyaman'ın geneline yaymanın daha güzel olacağını düşündük." dedi.

"Zor olanı Cenab-ı Allah'ın yardımıyla başardık"

Hayırseverlerle muhtaç aileler arasında köprü olmanın verdiği huzuru yaşadıklarını belirten Mutlu "Hamd olsun güzel bir organize içerisinde öğrencilerimizle konuştuk istişare ettik ve mahalle mahalle bütün fırın ve marketlere soruldu gerçekten ihtiyaç sahipleri, yetim aile, borcunu ödeyemeyecek durumda olanların borçlarını elimizden geldiği kadar kapattık. Bu güne kadar 2 yüz bin TL'den fazla borç ödedik, Ramazan'la beraber bu 5 yüz bini buldu. Hayırseverlerimizin bizlere vermiş olduğu destekle biz zor olanı Cenab-ı Allah'ın yardımıyla başardık." ifadelerini kullandı.

Mutlu "Bayrama bir gün kalmış olmasına rağmen ihtiyaç sahibi insanlara ulaşmaya devam ettiklerini vurgulayan Mutlu "bugün dahi halen dışarıdayız yine kapı kapı geziyoruz. Yeter ki ihtiyaç sahibi, mağdur, ve yetim ailelerimizin sıkıntılarını giderelim., onlarda bayrama güzel, mutlu ve heyecanla girsinler." şeklinde konuştu.

"Faaliyetlerimiz sadece Zimemle sınırlı değil"

Ramazan boyunca birçok alanda yardımlara yapmaya çalıştıklarının altını çizen Mutlu "Ramazan boyunca ihtiyaç sahibi ailelere iftariye, kumanya, gıda dağıtımımız, yetim çocuklarımıza bayramlık, evlilik çağındaki yetim gençlerimize çeyiz hazırlığını da Zimem geleneğiyle beraber bunların hepsini de hayatımıza, senemize yaydık özellikle de Ramazan ayında taçlandırdık. Rabbim bizlere de kendi yolunda çalışma için güç, kuvvet versin ve kendi yolundan ayırmasın." dedi. 
















İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Adıyaman Haberleri

Depremde ağır hasar gören Adıyaman taşınacak
Adıyaman'da çiftçilere 25 bin ceviz fidanı dağıtıldı
Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Gönen'den ara tatil mesajı
Adıyaman İl Müftülüğünden örnek proje "Önce Donanım Sonra Aktarım"
Silahlı soyguncu yüzlerce saatlik kamera kaydının incelenmesinin ardından yakalandı