Kırmızı et fiyatları ile ilgili konuşan Van İli ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz, Ramazan ayı içerisinde 30 günlük bir zamanda tüketiciye ayrı bir uygulama yaparak, fiyat spekülasyonuna mahal vermediklerini söyledi.
Van’da Ramazan öncesi ve Ramazan’da herhangi bir zam yapmadıklarını belirten Yılmaz, kırmızı eti toptan olarak 28 liradan sattıklarını, ancak kasaplarda satılan et fiyatlarına herhangi bir müdahale edemediklerini dile getirdi.
Kırmızı et fiyatları ile ilgili konuşan kasaplar ise ete bir zam yapılmadığını ancak, vatandaşların fiyatı çok yüksek bulduğunu, eskiden doyumluk alınan etlerin, şimdi ise tadımlık alındığını belirtiler.
Et fiyatlarının sürekli yükselmesinin üreticiye bağlı olmadığını ifade eden Yılmaz, "Ramazana has bir uygulama yapmadık, yapmayacağız. Bir üretici olarak bir Ramazan ayının içerisinde 30 günlük bir zamanda tüketiciye ayrı bir uygulama yaparak fiyat spekülasyonuna mahal verecek kadar vicdansız değiliz. Hem ülkemiz için, hem de memleketimiz için biz bu hizmeti yapıyorsak hakkıyla piyasanın şartlarına, günün şartlarına göre davranıyoruz. Ramazan geldi diye fiyat arttıracağız diye bir ilkemiz yok. Ramazandan önce fiyatımız neyse bugün de yine fiyatlar aynı." dedi.
"Talep olursa bugünde keseriz"
Talep dahilinde günü birlik hayvan kestiklerini belirten Yılmaz, "Hayvanımız var ve günübirlik de kesiyoruz. Hiçbir zaman, ‘Ben bugün kesmiyorum, yarın zam gelecek’ diye bir kaidemiz olmadı. Kırmızı eti 28 TL’den satıyoruz. Biz eti kasaplara, marketlere veriyoruz ve hiçbir sıkıntımız yok. Talep olursa bugünde keseriz. Kendi memleketimizin, kendi ülkemizin hizmetini üstlenmişsek biz bunun için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız." diye konuştu.
"Üreticiye yeterince destek yok"
Ramazan ayında herhangi bir zam olmadığını ancak yine müşterilerinin fiyatları çok yüksek bulduğunu belirten Devrim Bozday isimli kasap ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın üretici çiftçiyi desteklemesi gerektiğini söyledi.
Bozday, "Baba mesleği olması hasebiyle doğma büyüme hayvancılıkla uğraşıyoruz. Başkale’de çiftliğimiz var. Yaklaşık 5 yıldır burayla ilgileniyorum, bu yıl da yeni iş yerimizi açtık. Et fiyatları 32 liradan başlıyor, 50 liraya kadar durumuna göre çıkabiliyor. Üreticiye yeterince destek yok. Bürokrasi sıkmasa bir şeyler yapılabilse geri dönüşümü de olur. Biz bu sıkıntıları 10 yıldır yaşıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destek verirse bunun dönüşü daha hızlı olur. Üretici de kazanır, tüketici de kazanır." şeklinde konuştu.
"Tüketiciler doyumluk değil, tadımlık alıyor"
Kırmızı et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle müşterilerinin beyaz ete yöneldiğini dile getiren Bozday, "Tüketiciler fiyatlara büyük tepki gösteriyor ve genelde beyaz ete yöneliyorlar. Beyaz et fiyatları da yükseldi, 2 kilo alan artık daha az alıyor. Böylelikle tüketiciler doyumluk değil, tadımlık alıyor. Camdan bakan içeri girmiyor." dedi.
İLKHA