Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Temel İslami Bilimler Bölüm Başkanı Yar. Doç. Dr. Abdulcebbar Kavak, Ramazan ayı, İtikaf sünneti ve Kadir gecesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
İtikaf’ın Sünneti Müekkede olduğunu hatırlatan Yar. Doç. Dr. Abdulcebbar Kavak, İtikaf’ın manevi bir atmosferde insana huzur verdiğini belirtti.
“İtikaf kuru bir ibadet değildir”
Yar. Doç. Dr. Abdulcebbar Kavak,” İtikaf Hz. Peygamber (s.a.v.)’in terk etmediği bir Sünnettir. Bu nedenle Sünnet-i Müekkededir. İtikaf bizzat Peygamber Efendimiz tarafından yapıldığı için O’nun sahabesi ve takip eden nesil ile günümüze gelmiştir. Tabi İtikafı kuru bir ibadet veya sadece camiye kapanma olarak düşünmemek lazım. İslam’da her ibadetin çok derin anlamları vardır. İnsan hayatına yön veren ve değer katan, insanı insan yapan yönleri var, bunu çok iyi bilmek lazım. İtikaf da manevi bir iklimde insana huzur veren, Allah’ı ve kendini hatırlatan bir Sünnet-i Mükkededir. Müslümanlar buna çok değer verir. Yalnız önceki süreçte biraz zayıf kalan itikaf, neredeyse bazı bölgelerde unutuldu. Hamdolsun son 10 yıldır İslam coğrafyasında Müslümanlar bu ibadeti yerine getiriyor, özellikle gençler itikaftan kendilerini uzak tutmuyorlar. “ dedi.
Ramazan’da manevi atmosferin doruk yaptığı bir zaman dilimi olduğuna dikkat çeken Yar. Doç. Dr. Kavak,” Açıkçası İtikaf ve Ramazan’dan önce 3 aylar dediğimiz dönem, bizi manevi atmosfere hazırlıyor. Recep ayında hazırlık dönemine giriyoruz. Şaban ayında biraz daha kendimizi hazırlarken, Ramazan ayı içerisinde tabiri caizse maneviyat doruk yapıyor. Tabi değerlendirebilene. Yani Ramazan ayını bilmek, Hz. Peygamber gibi yaşamayı arzulamak. İşte bunlar çok önemli şeyler. Hz. Resulullah, 3 ayları özellikle Ramazan ayını ve Ramazanın son 10 gününü ibadetle, taatle, Allah’ın kelamı olan Kur’an’la geçiriyordu. Ve Kadir gecesi… Kadir gecesini sadece bir gece gibi düşünüp o şekilde değerlendirmemek lazım. Hayatımızın her gecesi ve günü Kadir gecesi gibi değerlidir. Ama hayatın keşmekeşliği, yorucu işler, insanları ibadetten uzaklaştırıyor. Ramazan ayının özü olan Kadir gecesinde kendimizi sorgulama, Allah’a ne derece iman etmiş ve ne derece ibadet ediyoruz sorusunu sormalıyız. Topluma ve İslam’a ne derece hizmet yapıyoru,z bunu bu gecede sorgulamalıyız. “ şeklinde konuştu.
“Müslümanlığı sürdürmek çok ciddi bir sorumluluktur”
Yar. Doç. Abdulcebbar Kavak,” İnsanı insan yapan insanın ahlakıdır. İslam da bu ahlakı geliştirmek için çok ciddi kurallar koymuştur. Müslüman olmak kolay ama, Müslümanlığı sürdürmek çok ciddi bir sorumluluktur. İtikafı iyi değerlendirip, Kadir gecesini de son 10 günün tekli gecelerinde aramak lazım. Bu mübarek gecelerde kendimizi sorgulayıp, Allah ve Resulüne tam manası ile bağlılığımızı göstermemiz lazım. Camiden çıktığımızda da bu istikametten ayrılmamamız gerekiyor. Bu manevi atmosferi iyi değerlendirmek lazım. “ şeklinde konuştu. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)