Reflünüzü hafife almayın

Reflünün pek çok belirtisi olduğunu söyleyen uzmanlar, göğüste ve boğazda yanma hissi, ağza acı su gelmesi, mide ve göğüs ağrısı dışında yutma zorluğu ve ses kısıklığı gibi belirtilere dikkat çektiler.

Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanan Reflü Hastalığı nedeniyle hekime başvuran vakaların yüzde 10 – 15 civarında olduğunu söyleyen uzmanlar, reflülünün ciddiye alınması ve takip edilmesi gereken bir hastalık olduğunu ve dikkat edilmezse bir grup hastada uzun vadede yemek borusu kanserine neden olabileceğini belirttiler.

Reflünün belirtileri

Reflünün pek çok belirtisi olduğunu söyleyen Liv Hospital Ankara Gastroentroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Bozkaya, göğüste ve boğazda yanma hissi, ağza acı su gelmesi, mide ve göğüs ağrısı dışında yutma zorluğu, ses kısıklığı, açıklanamayan öksürük, geceleri olan astım atakları, inatçı diş ve dişeti hastalıkları, kronik sinüzit ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarının da reflü belirtisi olabileceğini vurguladı.

Tedavi edilmeyen reflü, genetik olarak yatkın kişilerde yemek borusu kanserine neden oluyor

“Düzensiz ilaç kullanımı reflü hastalığında kalıcı çözüm sağlamamaktadır.” diyen Bozkaya, “Bu durum, yemek borusu kanseri dahil yemek borusu veya yemek borusu dışı çeşitli hastalıklarının geç tanı almasına sebep olabilir. Reflü, yemek borusunda ülserler, larenjit, ses kısıklığı, akciğer enfeksiyonu, astım ve bronşektazi gibi kalıcı akciğer hasarına da neden olabilir. Vurgulanması gereken bir başka husus ise reflü hastalığının şiddetinin şikâyetler ile paralellik göstermeyeceğidir.” dedi.

Refü tedavisinde neler yapılır?

Reflünün tedavisi konusunda bilgilendirmede bulunan Bozkaya, “Yeni başlayan, kısa süreli ve hafif şiddetli hastalıkta hayat tarzı değişikliği (diyet, kilo verme, yatak başı yükseltilmesi vs.) ve ilaç tedavisi uygulanır. Tedaviye dirençli, sık tekrarlayan ve şiddetli hastalıkta daha kuvvetli asit baskılama stratejileri kullanılabilir. Medikal tedavi ile semptomların yeterince kontrol edilemediği, uzun süreli ilaç kullanımının sakıncalı olduğu veya mide fıtığı gibi yapısal değişikliğin olduğu durumlarda ise cerrahi uygulanabilir. Cerrahiye alternatif endoskopik yöntemlerden en popüler olanı ‘Stretta sistemi’nde, yemek borusu alt ucunda radyofrekans enerji kullanılarak kollajen dokuda uyarılma sağlanır. Kanser, reflü komplikasyonu olan Barrett özofagusu (ince barsak döşemesine dönüşüm) zemininde gelişmektedir. Bu durumda hasta henüz kanser olmadan, kanser öncesi değişiklikler (displazi) geliştiğinde ameliyatsız olarak endoskopik yöntemlerle (ablasyon) tedavi edilmekte ve kansere dönüşüm engellenebilmektedir.” ifadelerini kullandı.  (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!
Dr. Ceylan: Doğru zaman, doz ve süreyle antibiyotik kullanımı gerekmektedir