BİNGÖL- Okul ve kurumlarda çalışan idareci, öğretmen ve personellere uygulanan nikotin bağımlılığı ölçeği sonuç verileri ile ilgili değerlendirme raporu RAM'ın web adresinden açıklandı.
Okul ve kurumlarda görev yapan çalışanların nikotin bağımlılığını ölçmek amacıyla araştırma yapıldığı ifade edilen raporda, araştırma sonunda nikotin bağımlısı olan çalışanlara gönüllülük ilkesi çerçevesinde rehberlik yapılması amaçlanmakta olduğu kaydedildi.
"Tütünün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle Türkiye'de halen yılda, yaklaşık 2,72 milyar dolar hastalıklara bağlı ekonomik kayıp olmakta, yaklaşık 100 bin kişi sigara nedeniyle zamansız ve erken ölmektedir" denilen açıklamada, bu sayı Türkiye'de bir yılda ölen anne, bebek ve çocuk sayısının yaklaşık iki katı olduğu belirtildi.
Raporda, şu görüşler belirtildi:
"Ülkemizde sigara içen 17 milyon kişi günde 40 milyon dolar, yılda ise 15 milyar dolar sigaraya vermektedir. Bu 17 milyon kişinin 4 milyonu hayatından 7 yıl, 4 milyonu ise 22 yıl kaybederek ölecektir. Üstüne para vererek ölüm satın alınır mı? Sigara içimi yalnız içene değil, aynı ortamda bulunanlara da zarar vermesi (yani pasif içicilik) ve bu durumdan en çok çocukların etkilenmesi bakımından önemli bir halk sağlığı sorunudur. Anne babası sigara içen çocuklarda solunum sistemi semptomları ve solunum hastalıklarının prevalansı sigara dumanına maruz kalmayan çocuklardakinden daha fazladır ve yine akciğer fonksiyonlarında az da olsa ölçülebilir değişiklikler vardır. Bu değişikliklerle daha sonraki yıllarda KOAH gelişmesi arasında ilişki olup olmadığı bilinmemektedir. Ancak, bu değişiklikler erişkin yaşlarda bronş hiperreaktivitesine ve akciğer fonksiyonlarının normalden düşük olmasına yol açabilir."
Hem ilk ve orta okul hem de lisede, erkek yöneticilerin, branş öğretmenlerin, sınıf öğretmenlerin ve diğer personelin sigara kullanım oranı bayan branşdaşlarına oranla daha fazla olduğu belirlendiğinin ifade edildiği açıklamada, hizmet yılı arttıkça ve yaş ilerledikçe her iki cinsiyette de sigara kullanım oranının düşmesine rağmen sigaraya bağımlılık gelişiminin artmakta olduğu ifade edildi.
Unutulmaması gereken en temel ve can alıcı gerçeğin sigaranın sağlığa zararlı olduğunun vurgulandığı raporda, "Sigara yalnızca sigara tekellerine yarar sağlamaktadır. Sigara kullanımı ve sigara bağımlılığı önlenebilir bir sorundur. Sigara, sadece içenleri ilgilendiren bireysel bir sorun değil,.içenlerin yanında yaşayan eş ve çocuklardan, olağanüstü büyük paralar kazanmaları nedeniyle dolaylı şekilde sigara içimini özendiren sigara şirketlerine, Sağlık bakanlığından, Milli Eğitim Bakanlığı'na dek bir çok kişi ve kurumu kapsayan ciddi bir psiko-sosyal bir sorundur. Sigarasız bir dünya dileğiyle" denildi.
(Furkan Bingöl-İLKHA)