Siirt Üniversitesi Rektörü Murat Erman, yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldiği kahvaltılı toplantıda, Siirt üniversitesindeki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.
2012 yılında lisansüstü eğitim sayısının iki ve sadece bir öğrencinin bulunduğuna dikkat çeken Erman, şu anda 40’ın üzerinde yüksek lisans doktora programının bulunduğunu ve bu lisansüstü eğitimlerde bine yakın öğrencinin yer aldığını kaydetti.
Üniversite de yabancı uyruklu öğrenci bulunmaz iken şu anda, 34 farklı ülkeden 2 bin 200 aktif yabancı uyruklu öğrencinin Siirt Üniversitesine kayıt yaptırdığını ifade den Erman, şunları söyledi:
“Son zamanlarda üniversitelerin yerelleşmesinden söz edilmekte ve artık o şehirde bulunan öğrenciler kayıt yaptırmaktadırlar. Böylelikle üniversitelerde çok kültürlü dediğimiz dinamizmi sağlayan yapı, yavaş yavaş kaybolmaktadır. Böylelikle üniversitemiz sadece ülkenin değişik bölgelerinden değil Afrika’dan, Orda Doğu’dan, Kafkas Cumhuriyetlerinden, Balkanlardan ve Pakistan, Arakan gibi çok daha uzak coğrafyalardan öğrenci kabul etmek sureti ile uluslararası bir üniversite olma kimliğine kavuşmuştur.”
“Üniversitemiz 130 uzmanlık alanında öğrencilerimize diploma vermektedir”
“Henüz 12 yıllık bir üniversitede bu kadar program sayısına ulaşılması bizim için çok anlamlıdır.” diyen Erman, “Üniversitemiz akademik birim noktasında da çok önemli gelişmeler kat etmiş ve üç fakülteyle kurulan Siirt Üniversitesi’nde 9 fakülte, 4 yüksekokul, 4 enstitü, 6 meslek yüksekokulu ve 15 uygulama ve araştırma merkezimiz bulunmaktadır. Üniversitemizde özellikle Siirt’in sorunlarına bilimsel çerçevede çözümler üreterek ilimizde bölgesel bir kalkınma hareketini devam ettirmek suretiyle hem ekonomik katkı sağlama hem de sosyal, kültürel ve sportif alanda da Siirt’in tanıtımına ve başarılarına yeni halkalar eklemek sureti ile ilimizin tanınırlığını ön plana çıkarmaktadır. Üniversitemiz 130 uzmanlık alanında öğrencilerimize diploma vermektedir.” dedi.
“Tıp Fakültesine 30 öğrenci almak sureti ile tıp eğitim başlatmış olduk “
YÖK tarafından da onaylanan şehir ve bölge planlama programına öğrenci aldıklarını kaydeden Erman, “Kamuoyu tarafından da ilgi ile takip edilen Tıp Fakültesine 30 öğrenci almak sureti ile tıp eğitim başlatmış olduk. Bunun yanı sıra psikolojik danışmanlık, rehberlik bölümü, turizm ve danışmanlık programı ve antrenörlük programında 2’nci öğretim olmak üzere farklı lisans programlarına bu sene ilk defa üniversitemiz öğrenci kabul etmiş bulunuyor.” diye konuştu.
“Üniversite bünyesinde raylı sistemlerle ilgili iki yıllık ön lisans programı açtık”
İnşallah henüz raylı sistemler Siirt’e gelmeden bu programdan mezun olacak öğrencilerimiz bu alanda ilimize nitelikli insan olarak hizmet verecek.” diyen Erman, “Siirt’e demir yolları, tren hattı çekilme haberlerinin medyada konuşulduğu süreç içerisinde buna da hazırlıklı yakalanmak için üniversitemiz raylı sistemlerle ilgili Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu bünyesinde iki yıllık bir ön lisans programını daha raylı sistemlerde elektrik elektronik olmak üzere bir program açtık.” ifadelerini kullandı.
“YÖK’ten Hukuk Fakültesi açılmasıyla ilgili talebimizi takip ediyoruz”
Bundan 5-10 yıl önce buraya öğrenci gelmez şeklindeki tabuları da üniversitenin kırmış olduğunu ifade eden Erman, “YÖK’ten Hukuk Fakültesi açılmasıyla ilgili talebimizi de takip ediyoruz. İnşallah Siirt’te Hukuk Fakültesinin açılmasıyla birlikte üniversitemiz yoluna daha hızlı bir şekilde devam edecektir. Bu yıl ilk defa Arakan ’dan öğrenci kabul etti üniversitemiz. Bunun yanında Lübnan, Gine ve Gana’dan ilk defa öğrenci gelmeye başladı.” dedi.
“Engelsiz üniversite projemizle ilimiz turuncu bayrak alma başarısını gösterdi”
Engelsiz üniversite projesiyle yakın zamanda YÖK’te yapılan değerlendirmelerde Siirt’in turuncu bayrak almaya hak kazandığını dile getiren Erman, bu çerçevede üniversitelerde 345 başvuru içerisinde engellilere yönelik kolaylaştırıcı bazı adımlar atmak suretiyle engelsiz üniversite olma başarısını gösterdiklerini kaydetti.
“Üniversitemiz tarım ve hayvancılık alanında ihtisaslaşma alanına alındı”
Siirt Üniversitesinin tarım ve hayvancılık alanında ihtisaslaşma alanına alındığını aktaran Erman, “Bu çerçevede üniversitemize şu ana kadar özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde keçi ve koyun sınıfında önemli bir mesafe almıştır. Bitkisel üretimde de Siirt fıstığının verim ve kalitesini arttırma noktasında projelerimiz tamamlanmak üzeredir. Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından üniversitemize bütçe tahsisi gerçekleştirilmiştir. Bu bütçenin en verimli şekilde projelerde kullanılması sureti ile inşallah çok yakın bir zamanda Siirt’in fıstık bahçelerinde üreticilerimizle yapacağımız ortak projelerle fıstığın verim ve kalitesini arttırma noktasında gözle görülür somut sonuçlar ortaya koyacağız.” şeklinde konuştu
“Tıp Fakültesi için en uygun yer Kezer Yerleşkesi”
Son olarak basın mensuplarının Tıp Fakültesinin Siirt’in hangi mevkiine kurulacağına yönelik sorularını yanıtlayan Erman, “Merkez ve Kezer ’in birleşeceğini düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Karar mercii sadece biz değiliz, bina kararı Sağlık Bakanlığına ait. Ama biz burada 200 dönüm arazide yapılmasının Siirt’in yararına olacağını düşünüyoruz.” dedi.
İLKHA